ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

246 άτομα έχουν «σπάσει» την καραντίνα

Συνολικά 246 άτομα έχουν «σπάσει» το μέτρο της καραντίνας, γεγονός το οποίο έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές. Πάνω από 15.000 άτομα βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης.

Ανησυχία έχει προκύψει στις υγειονομικές αρχές από τα συνεχή περιστατικά «σπασίματος» της καραντίνας, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μερική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία του «ΣΚΑΪ», από την αρχή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου απομόνωσης των 14 ημερών, έχουν καταγραφεί 246 «σπασίματα» και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ύψους 5.000 ευρώ.

Σήμερα, σε καθεστώς καραντίνας βρίσκονται 15.181 άτομα. Πρόκειται κυρίως, για ταξιδιώτες από το εξωτερικό, επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς και επαφές ήδη γνωστών κρουσμάτων.

Στο μεταξύ ανησυχία έχει προκύψει για την αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, η οποία παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη τήρησης όλων των αναγκαίων μέτρων, καθώς ο ιός δεν έχει «εξαφανιστεί» από τη χώρα.

Μάλιστα, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα επιδεινωθεί περαιτέρω από τις 15 Ιουνίου, όταν και ξεκινήσουν οι πτήσεις από 29 χώρες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της κατάστασης, με στόχο την ανάσχεση τυχόν νέου κύματος του κορωνοϊού.

Χαρακτηριστική ήταν η χθεσινή (σ.σ. Τετάρτη) τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΕΡΤ», ο οποίος δήλωσε το εξής:

«Μπορεί να χρειάζεται ένας περιορισμός κίνησης εκτός γεωγραφικών ορίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά. Αυτό θα μας το πουν οι ειδικοί. Υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ή της λειτουργίας κάποιων καταστημάτων».

Όσον αφορά τις πτήσεις εξωτερικού, ο κ. Πέτσας επεσήμανε τα παρακάτω:

«Περιμένουμε από 15 Ιουνίου και μετά, σταδιακά, αύξηση των τουριστικών ροών και μεγάλη αύξηση από την 1η Ιουλίου. Γι’ αυτό θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες η στρατηγική, την οποία θέλουμε να εφαρμόσουμε για τα tests, ώστε να έχουμε μια πολύ μεγάλη κάλυψη».

Και συμπλήρωσε: «Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δεν θα είναι λίγοι, θα είναι στοχευμένοι και θα καλύπτουν πολύ μεγάλο αριθμό των επισκεπτών. Έτσι ώστε έγκαιρα να διαγνώσουμε ένα περιστατικό και να το απομονώσουμε από την κοινότητα. Ταυτόχρονα, προχωρούμε στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών για να είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενα κρούσματα».

Ανησυχία στην Ξάνθη
Την ίδια ώρα, σε καραντίνα τίθενται για μία εβδομάδα τέσσερα δημοτικά σχολεία στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού ανάμεσα στο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Πρόκειται για το 10ο, το 17ο, το 15ο και το 20ο Δημοτικό Σχολείο, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά από σήμερα, Πέμπτη, και για τις επόμενες επτά ημέρες.

Στα συγκεκριμένα σχολεία εργαζόταν ως δάσκαλος ένας άνδρας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες διαγνώσθηκε θετικός στην COVID-19.

Από την πλευρά του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει βάλει σε καραντίνα περίπου 80 εκπαιδευτικούς, όλοι δάσκαλοι και εκπαιδευτικό προσωπικό στα παραπάνω δημοτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η «έξαρση» της πανδημίας στην Ξάνθη συνδέεται με τον εορτασμό του Ραμαζανίου και τα περιστατικά συγχρωτισμού που παρατηρήθηκαν.

Πηγή: Sputnik