3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

4 εξαιρετικά επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται παντού γύρω μας (παντού!)

Δεν πρόκειται για θεωρία συνωμοσίας. Δεν πρόκειται καν για υπερβολή. Πρόκειται για τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, τα οποία κατέδειξαν πως 4 από τα πιο επιβλαβή και θανατηφόρα χημικά (κάποια από αυτά αυστηρά απαγορευμένα) βρίσκονται παντού γύρω μας. Ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με αυτά και τα καταναλώνουμε, χωρίς να υπάρχει η επιλογή να πράξουμε διαφορετικά.

Δείτε μερικά παραδείγματα:

ΑΜΙΑΝΤΟΣ

Για τον θάνατο 100.000 ανθρώπων ετησίως κατηγορούνται οι ίνες αμιάντου. Η χρήση του στην ΕΕ έχει απαγορευθεί από το 2005. Στην Γερμανία έχουν κατηγορήσει τον αμίαντο ως αιτία για πολλές σοβαρές ασθένειες όπως μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου), πνευμονοκονίαση αμιάντου, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων και ασθένειες του υπεζωκότα. Σε πολλές χώρες του κόσμου όμως ο αμίαντος συνεχίζει να χρησιμοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο όπως στη Ρωσία, στην Κιργιζία, το Καζαχστάν, την Κίνα, αλλά και στον Καναδά.

Το ήξερες; Αυτές οι συνήθεις συμβουλές πρώτων βοηθειών είναι απλά εντελώς άχρηστες

Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από χημικές δράσεις που υπάρχει σε αφθονία στο στερεό φλοιό της γης. Ο αμίαντος διαθέτει αντοχή και ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα.

Σήμερα ο αμίαντος χρησιμοποιείται σε πάνω από 3.000 εφαρμογές όπως υφαντική, σχοινιά, χαρτί, μονωτικά υλικά, διηθητικές μεμβράνες, ενδύματα ασφαλείας, αυλαίες θεάτρων, προστατευτικές ταπετσαρίες, στην ηλεκτρολογία, στις μονώσεις σωληνώσεων, κλιβάνων, λεβήτων, σε πλοία και εργοστάσια. Κυρίως, όμως έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, τα οποία απορροφούν το 80% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής αμιάντου π.χ. φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, λόγος για τον οποίο πολλά κτίρια και σπίτια περιέχουν αμίαντο στα κατασκευαστικά τους υλικά.

BPA

 

Στην καθημερινή μας ζωή ερχόμαστε σε επαφή με πλαστικά αντικείμενα όπως μπουκάλια, παιχνίδια και σκεύη φύλαξης φαγητού. Σε αυτά τα αντικείμενα μπορεί να συναντήσει κανείς την ουσία δισαφαινόλη, γνωστή και ως BPA.

Είναι γνωστό πως η ουσία BPA έχει επιβλαβείς συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα τα μωρά είναι πιο ευάλωτα σε αυτή την ουσία γι αυτό και έχει απαγορευτεί η χρήση της σε πλαστικά μπιμπερό. Η ουσία αυτή ενοχοποιείται για διαταραχές στο ενδοκρινολογικό σύστημα ενώ παράλληλα προκαλεί νευρολογικές παθήσεις, βλάβες στο ήπαρ και στον θυρεοειδή αδένα ενώ προκαλεί καρκίνο μαστού και προστάτη.

Κι όμως υπάρχει! Η βιταμίνη που μας κάνει ευτυχισμένους

Έτσι, λοιπόν, όταν αγοράζετε ένα θερμό-τάπερ θα πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό στο εξωτερικό του τμήμα και εσωτερικά από χάλυβα ώστε να διατηρείτε η θερμοκρασία του φαγητό όπως επιθυμείτε. Ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό του τάπερ να υπάρχει μόνωση για να εμποδίζεται τη θερμότητα να φύγει ή να εισέλθει.

Επίσης, υπάρχουν πολλά τάπερ που μπορείτε να βρείτε και να είναι πιστοποιημένα και απαλλαγμένα από την ουσία BPA ώστε να ξενοιάσετε.

Παράλληλα, μια ακόμη σωστή λύση θα ήταν να αποφύγετε τις κονσέρβες, καθώς η επικάλυψη του εσωτερικού τους μπορεί να περιέχει ποσότητα από την επιβλαβή ουσία BPA.

Σύγχρονες (και πολύ ανησυχητικές) τάσεις της υγείας που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Μέχρι εδώ καλά, αν πράξετε όλα τα παραπάνω. Σκεφτείτε όμως πως αυτό το επικίνδυνο χημικό υπάρχει σε κάθε τυπωμένη απόδειξη που ακουμπάτε. Με άλλα λόγια, πληρώνετε, πιάνετε την απόδειξη. Αν στη συνέχεια βάλετε κάτι στο στόμα σας με τα χέρια, τότε έχετε μεταφέρει ίχνη της ουσίας στον οργανισμό σας.

DDT

Περίπου πενήντα χρόνια η χρήση αυτού του επικίνδυνου εντομοκτόνου απαγορεύτηκε, λόγω του ότι αποδείχθηκε πως είναι ισχυρά καρκινογόνο. Ωστόσο δέκα χρόνια πριν έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδειξε πως υπάρχουν ακόμα  συγκεντρώσεις τέτοιων φυτοφαρμάκων στα επιφανειακά νερά της Ελλάδας, δηλαδή σε λίμνες και ποτάμια. Ανάλογες μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο έδειξαν πως αυτοί οι έμμονοι ρύποι καταναλώνονται καθημερινά από τους ανθρώπους, αφού ίχνη τους βρέθηκαν στα περισσότερα από τα είδη τροφίμων που δοκιμάστηκαν.

Ανησυχητική αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς στα παιδιά

Αν και η χρήση του σταμάτησε, ίχνη έχουν μεταφερθεί  στο νερό και το σωματικό λίπος των ζώων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται και στον άνθρωπο. Μόλις απορροφηθεί στο σώμα, το DDT έχει χρόνο ημίσειας ζωής οκτώ ετών, επομένως δεν είναι μόνο τα ίχνη που καταναλώνουμε σήμερα που έχουν σημασία.  Καταναλώνοντας λίγο καθημερινά τα ίχνη προστίθενται στον οργανισμό και φυσικά συνδέονται με τον αυτισμό, τον Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα βαρέα μέταλλα σε μεγάλες ποσότητες βλάπτουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των ανηλίκων. Αλλά πως μετριέται η μεγάλη ποσότητα. Στον οργανισμό, αυτές οι ουσίες λειτουργούν συγκεντρωτικά. Έτσι, τον περασμένο Ιανουάριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρέθηκαν παιδικοί χυμοί φρούτων, οι οποίοι περιείχαν βρήκαν υψηλά επίπεδα βαρέων μετάλλων όπως το αρσενικό και το μόλυβδο. Συνυπολογίστε σε αυτό το εύρημα πως τα παιδιά πίνουν όχι έναν, όχι δυο αλλά πολλούς, πάρα πολλούς χυμούς.

Συναγερμός στην Ευρώπη: 33.000 θάνατοι από τα «σούπερ βακτήρια»

Με την πάροδο του χρόνου, η έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, διαβήτη, νεφρική νόσο, υψηλή αρτηριακή πίεση και μειωμένη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα παιδιά που εκτίθενται αντιμετωπίζουν πρόσθετους κινδύνους μείωσης του IQ και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς τα μέταλλα είναι εξαιρετικά επιβλαβή για τα αναπτυσσόμενα συστήματα τους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Συμβούλιο για την Περιβαλλοντική Υγεία, «Η έκθεση σε αυτά τα μέταλλα από νωρίς μπορεί να επηρεάσει την τροχιά ολόκληρης της ζωής των παιδιών».