ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αφιέρωμα του Al Jazeera στο πώς οι Έλληνες ίσιωσαν την καμπύλη του κορωνοϊού!

Το ρεπορτάζ έχει τίτλο «Πώς η Ελλάδα ίσιωσε την καμπύλη του κορωνοϊού» και υπότιτλο «Το lockdown που επιβλήθηκε νωρίς, εξαιτίας της εύθραυστης οικονομικής κατάστασης της χώρας, οδήγησε την Ελλάδα στο να χρησιμοποιεί μόνο το ένα δέκατο των κρεβατιών εντατικής που διαθέτει», πράγμα το οποίο μέχρι στιγμής ισχύει.

Ακόμα αναφέρει ότι η χώρα μας ακύρωσε όλα τα καρναβάλια, στα τέλη Φεβρουαρίου, αν και πολλοί θεώρησαν το μέτρο υπερβολικό. Όμως οι Έλληνες γρήγορα έβαλαν το επαναστατικό τους πνεύμα στην άκρη και υπάκουσαν στις συμβουλές της κυβέρνησης να μείνουν σπίτι.

Στη συνέχεια τονίζει ότι το αποτέλεσμα είναι ένας εντυπωσιακά χαμηλός αριθμός θανάτων -81 την Τρίτη, σε σύγκριση με τις 17.000 στη γειτονική Ιταλία. Ακόμα και μετά τις απαραίτητες πληθυσμιακές προσαρμογές, η θνησιμότητα στην Ιταλία είναι 40 φορές μεγαλύτερη.

Επίσης σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα τα πάει καλύτερα. Οι θάνατοι που έχει καταγράψει είναι πολύ χαμηλότεροι από του Βελγίου (2.035) και της Ολλανδίας (1.867), που έχουν παρόμοιο πληθυσμό, αλλά πολύ υψηλότερο ΑΕΠ.

Παράλληλα αναφέρεται η άποψη του Γιώργου Παγουλάτου, επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ, ότι η κυβέρνηση «επέδειξε μια πολύ επαγγελματική, “managerial”, προσέγγιση, από πολύ νωρίς» και παρατίθενται οι περικοπές που έχουν γίνει στο σύστημα υγείας, εξαιτίας της λιτότητας.  Στη συνέχεια σημειώνεται ότι από 560 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, που είχε η χώρα τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση τα ανέβασε σε 910 και προσέλαβε πάνω από 4.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. Δυστυχώς η χώρα μας  είχε την αδυναμία ότι το ένα τέταρτο των Ελλήνων, είναι πάνω από 60. Με λίγα λόγια τα μέτρα που ελήφθησαν, ήταν η μόνη δυνατότητα που είχε η Ελλάδα να αμυνθεί και απέδωσε.

Ακόμα ο κ.Παγουλάτος σημειώνει, ότι η κληρονομιά της οικονομικής κρίσης, ίσως άφησε την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση, καθώς η χώρα χρειάστηκε να  διαχειρίζεται κρίσεις από το 2010.

Ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης σημειώνει: “Θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα είναι μια σοβαρή χώρα. Θέλουμε να πει ο κόσμος ότι η Ελλάδα το διαχειρίστηκε αυτό καλά. Αν επιτύχουμε θα έχουμε ένα πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη φήμη μας. Η Ελλάδα αναδύθηκε από μια δεκαετή οικονομική κρίση, με κατεστραμμένη αξιοπιστία και θέλουμε να αφήσουμε πίσω την ταμπέλα του μαύρου πρόβατου της Ευρώπης.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν από την κυβέρνηση για την προστασία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.