ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Αγανάκτηση» για τον… μαύρο Σαρωνικό – Επεισόδιο Κουρουμπλή με Γεωργιάδη

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η θαλάσσια ρύπανση στο Σαρωνικό. Πίσσα και μαζούτ συνεχίζουν να δημιουργούν ένα αδιαπέραστο μαύρο στρώμα σε θάλασσα, άμμο και πέτρες.

Η ρύπανση των υδάτων είναι ανεξέλεγκτη ενώ η κατάσταση τόσο στη Σαλαμίνα όσο και στις παραλίες της νότιας Αττικής είναι απερίγραπτη και αποκαρδιωτική. Μάλιστα, έχουν γίνει αναφορές πως η πίσσα έχει φτάσει στις ακτές της Σαρωνίδας.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου για την πρόκληση της θαλάσσιας ρύπανσης στον Σαρωνικό, άσκησε το απόγευμα της Παρασκευής η Εισαγγελία Πειραιά.

Ανήσυχοι για το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής είναι κάτοικοι και ιδιοκτήτες καταστημάτων της Πειραϊκής και των υπολοίπων περιοχών που επλήγησαν από την επέλαση του μαζούτ στις ακτές ενώ οι επαγγαλμέτιες ψαράδες αγωνιούν για το μέλλον τους αφού όλη η περιοχή που τους επιτρέπεται να ψαρεύουν έχει καλυφθεί από την ρύπανση και ζητούν από την πολιτεία τις απαραίτητες οδηγίες, για το που θα πάνε να ψαρέψουν, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.

Την ώρα που τα ειδικά συνεργεία προσπαθούν να περιορίσουν τη ρύπανση συνεχίζοντας την άντληση του μαζούτ απ’ το κουφάρι του Αγία Ζώνη 2 και την ώρα που οι κάτοικοι στη Σαλαμίνα και τα Νότια Προάστια μετρούν πληγές… το Μαξίμου άρχισε την πολιτική απορρύπανση, παίρνοντας… κεφάλια σε υπηρεσιακό, όμως επίπεδο. Οι αποκαλύψεις ότι το πλοίο είχε επιθεωρηθεί πριν ενάμιση μήνα έφεραν ραγδαίες εξελίξεις. Με εντολή του Πρωθυπουργού:

-Αφαιρούνται όλες οι παρατάσεις άδειας που έχουν δοθεί

-Γίνεται ΕΔΕ για εναντίον όσων έκαναν την επιθεώρηση στο Αγία Ζώνη

-Και «ξηλώνεται» η αρμόδια υπηρεσία επιθεωρήσεων και έλεγχοι περνούν στους Νηογνώμονες…

Η υπηρεσία που ξήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, με βάση τα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, και καθώς το πιστοποιητικό αξιοπλοϊας του πλοίου έληγε στις 27 Ιουλίου, έδωσε στις 26 του μήνα παράταση μέχρι στις 6 Αυγούστου… Η ίδια υπηρεσία έδωσε νέα παράταση ως τις 27 Σεπτεμβρίου… Έτσι έπλεε το πλοίο… Για να δοθεί όμως αυτή η παράταση έγινε υποχρεωτικά επιθεώρηση… Αυτή η επιθεώρηση φαίνεται ότι είναι καυτή και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός δεν βάζει το χέρι του στη φωτιά…

«Αν υπάρχουν ευθύνες για την επιθεώρηση, αυτές θα ελεγχθούν. Δεν βάζω εγώ το χέρι μου στη φωτιά να πω ότι έγινε σωστά η επιθεώρηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο υπουργός ωστόσο, ξεχνώντας ίσως ότι ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων ανήκει στο υπουργείο του, έσπευσε να μιλήσει για βεβαρυμμένο παρελθόν της εταιρείας του πλοίου…

Εμμέσως πλην σαφώς ο Δημήτρης Βίτσας διέψευσε όσους βλέπουν λύση σε 25 ημέρες, μιλώντας για μεγάλο διάστημα, συμφωνώντας μάλιστα με τις παρατηρήσεις του Αντώνη Σαμαρά για το παράδειγμα της Πύλου.

Και ενώ μόλις άρχισε η έρευνα για όσους επέτρεπαν στον πλοίο να κάνει δρομολόγια κατάφορτο μαζούτ, και ενώ άλλοι υπόσχονται λύση σε 25 μέρες, κάνοντας το μαύρο άσπρο… οι κάτοικοι και οι φορείς προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται…

Ακόμη, έξι μέρες μετά το ναυάγιο η θάλασσα έχει τεράστιες ποσότητες μαζούτ και έχουν ήδη αντληθεί χιλιάδες τόνοι… Η προσπάθεια βρίσκεται ακόμη στην αρχή…

Η εικόνα στη Γλυφάδα και σήμερα απογοητευτική.

Μέσα σε αυτό το «μαύρο» κλίμα οι μετεωρολόγοι προβλέπουν μίνι καύσωνα γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο, όμως οι Αθηναίοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν μπάνιο στις παραλίες τις Αττικής.

Απαγόρευση κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής

Στην απαγόρευση κολύμβησης σε παραλίες της Αττικής, λόγω της πετρελαιοκηλίδας που έχει ρυπάνει τα νότια παράλια του νομού, προέβη το Υπουργείο Υγείας, λίγες ώρες μετά την σαφή προειδοποίηση του Ανδρέα Ξανθού προς κολυμβητές και ψαράδες.

Tο πρωί κλιμάκιο του γραφείου Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία.

Σε ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων τονίζεται ότι «συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».

Επεισόδιο Κουρουμπλή – Γεωργιάδη

Ανέβηκαν οι τόνοι ανάμεσα στον Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Άδωνι Γεωργιάδη, σε συζήτηση για την καταστροφή του Σαρωνικού.

Την ώρα που η ρύπανση των υδάτων παραμένει ανεξέλεγκτη, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, πως δεν υπάρχει μαύρη θάλασσα αλλά μαύρη προπαγάνδα, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να περνά στην αντεπίθεση και να του απαντά «Αν σας έχει μείνει ίχνος αξιοπρέπειας πρέπει να παραιτηθείτε σήμερα»

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία και ανικανότητα στο θέμα της καταστροφής του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» την περασμένη Κυριακή.

«Ο Κουρουμπλής τα έκανε θάλασσα και δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε «Καταστρέψατε τον Σαρωνικό, όλη την Αττική, και γελάτε»,

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής απάντησε στο ερώτημα περί παραίτησης τονίζοντας πως «ο Τσίπρας δεν μου είπε να παραιτηθώ» ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως τη νύχτα του ναυαγίου δεν μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι δύτες, κάτι που έκαναν σύμφωνα με τον ίδιο με το πρώτο φως της ημέρας. 

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Απαγορεύουμε την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης[ και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται ειδικότερα κατωτέρω:

1.  Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων ( Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια»

3.  Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Αλίμου

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Παλαιού Φαλήρου

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης  του Δήμου Γλυφάδας

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου

Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα γιακολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα  σημεία και να μη καταστρέφονται.