ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αγώνας δρόμου για τα ανταλλακτικά των Mirage

Τα μαχητικά αεροσκάφη Mirage της Πολεμικής Αεροπορίας σηκώνουν μεγάλο βάρος της υπεράσπισης του Αιγαίου. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί αυτό το «άγνωστο» αεροσκάφος (αφού οι Τούρκοι δεν έχουν Mirage) για την κυριαρχία της έναντι κάθε εισβολέα.

Γράφει ο Κώστας Αττίας

Δυνατό χαρτί τους, που υπολογίζουν οι Τούρκοι στρατηγοί, ο SCALP-EG που μπορούν να φέρουν με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων, ταχύτητα 0.85 Mach και δυνατότητα συντριπτικού πλήγματος σε ελλιμενισμένα πλοία, γέφυρες, υποδομές αεροδρομίων και άλλους στόχους στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Η Ελλάδα θέλει τα αεροσκάφη να είναι συνεχώς ετοιμοπόλεμα, και όπως έχει γίνει γνωστό η υποστήριξη τους έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η Βουλή μάλιστα έχει ψηφίσει και νόμο, στα τέλη του 2019 που θεωρητικά θα έλυνε το πρόβλημα για τα επόμενα 7 χρόνια με τρεις συμφωνίες πλαίσιο με γαλλικές εταιρείες που θα κάλυπταν όλες τις ανάγκες των αεροσκαφών.

Πλην όμως αν και όλα αυτά ακούγονται ωραία φαίνεται πως είμαστε όχι στο σημείο μηδέν αλλά υπό το μηδέν στην υποστήριξη των αεροσκάφών και αυτό επειδή το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει τις εξελίξεις για τυπικές, λένε οι πληροφορίες, παραλείψεις στα έγγραφα που κατατέθηκαν.

Έτσι στο Υπουργείο Άμυνας τρέχουν και πάλι να φτιάξουν φακέλους προκειμένου να αναχαιτιστει και αυτό το εμπόδιο.