Η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτρόφων απέστειλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με κοινοποίηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα, υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου.
Οι παραγωγοί της Κρήτης τονίζουν ότι μέχρι σήμερα έχουν λάβει μόνο διαβεβαιώσεις χωρίς αποτέλεσμα και ζητούν πράξεις και όχι λόγια.
Τα βασικά αιτήματα
Καθυστερημένες πληρωμές
Εκκαθάριση των Βιολογικών του μέτρου 11 (2022-2025) για κτηνοτρόφους, πληρωμή που έπρεπε να γίνει από τον Ιούνιο.
Πληρωμή του Αμάλθεια, που συμπληρώνει σχεδόν 3 χρόνια αναμονής.
Καταβολή του de minimis για την Κρήτη.
Προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης 2025 στο τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
Γρήγοροι έλεγχοι και πληρωμές
Οι κτηνοτρόφοι που εντάχθηκαν στη Βιολογική Κτηνοτροφία από τον Ιούνιο του 2024, δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.
Ζητούν άμεση ολοκλήρωση των ελέγχων.
Διασφάλιση ενισχύσεων μετά Τεχνικής Λύσης
Η κατάργηση της Τεχνικής Λύσης δεν πρέπει να επηρεάσει τις ενισχύσεις των κτηνοτρόφων, καθώς η μη ύπαρξη επιλέξιμων βοσκοτόπων τους αφήνει εκτός δικαιωμάτων. Ζητούν δεσμευμένους πόρους για την Κρήτη.
Συμμετοχή στη Νέα ΚΑΠ & Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης
Οι απόψεις των παραγωγών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στις τεχνικές επιτροπές και στρατηγικά σχέδια 2027+, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία πρόσκληση.
Στήριξη ντόπιας κτηνοτροφίας και διακοπή στοχοποίησης
Η κρητική κτηνοτροφία στηρίζεται σε ντόπιες φυλές, παράγει ποιοτικά τρόφιμα και σέβεται το περιβάλλον. Ζητούν έλεγχο επιδοτήσεων ώστε να πηγαίνουν στους πραγματικούς παραγωγούς και αναγνώριση περίπου 2 εκατ. στρεμμάτων που ο ΟΠΕΚΕΠΕ θεωρεί δάση.
Κάλεσμα για δράση
Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση. Όταν καθυστερούν οι πληρωμές σε περιόδους χωρίς παραγωγή, δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα τους. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία.
Ζητούν από τον πρωθυπουργό να:
Γίνουν άμεσα όλες οι καθυστερημένες πληρωμές
Ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και καταβληθούν οι ενισχύσεις στους πραγματικούς δικαιούχους
Διασφαλιστούν οι ενισχύσεις ανεξάρτητα από Τεχνική Λύση
Γίνουν αποδεκτοί ως βοσκότοποι τα περίπου 2 εκατ. στρέμματα που θεωρούνται δάση
Στηριχθεί η ντόπια κτηνοτροφία με λογικό κόστος παραγωγής
Μόνο η ικανοποίηση των αιτημάτων μπορεί να αποτρέψει διαρκείς και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.
Πηγή: agrotypos.gr