ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Αισιόδοξος για τα φετινά Χριστούγεννα ο Θωμαΐδης: Τι δείχνουν τα λύματα

«Εδώ και δύο εβδομάδες τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί. Το ίδιο και το ιικό φορτίο στα λύματα. Ωστόσο, στην Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένει υψηλό» δήλωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σημειώνοντας ότι ο μόνος ανησυχητικός δείκτης είναι αυτός των διασωληνωμένων και των θανάτων, ο οποίος μετά την μείωση των κρουσμάτων θέλει χρόνο για να υποχωρήσει.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «η κατάσταση έχει ελεγχθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής είναι γύρω στο 1 και η θετικότητα είναι 1,2-1,5. Είναι καλοί οι δείκτες, ενώ αυξάνει και ο ρυθμός εμβολιασμού».

«Η μεγάλη εικόνα λέει ότι έχουμε έναν ρυθμό αύξησης των απωλειών, ο οποίος βαίνει μειούμενος. Δεν έχει την τάση που είχε την προηγούμενη εβδομάδα. Φαίνεται ότι πάμε σε έναν κυλιόμενο μέσο όρο εβδομάδας που θα είναι γύρω στο 90-95 και κάποιες μέρες ίσως δούμε και 100», επισήμανε ο Νίκος Θωμαΐδης.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ίσως θα έπρεπε να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα για τους ανεμβολίαστους σε «κόκκινες» περιοχές, ενώ κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί τονίζοντας ότι η τρίτη δόση παρέχει σημαντική προστασία μέσα σε μια εβδομάδα από τη χορήγησή της.

Πάντως, ο καθηγητής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι τα μέτρα λειτουργούν και ότι θα κάνουμε Χριστούγεννα με κάποιους περιορισμούς μεν, πολύ καλύτερα όμως από πέρυσι.