ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αμφίπολη: Σε γυναίκα, περίπου 60 ετών ανήκει ο σκελετός;

Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν όπως όλα δείχνουν σήμερα θα δώσουν στοιχεία για βασικά χαρακτηριστικά του νεκρού, καθώς θα συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα οι έρευνες του ανθρωπολογικού υλικού.

Η πληροφορία περί γυναίκας δημιούργησε αίσθηση χθες το βράδυ, με πολλούς να στοιχηματίζουν και πάλι πως πρόκειται για την Ολυμπιάδα, τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δημοσίευσε το protothema.gr, στην έκθεση που παρέδωσαν στο υπουργείο Πολιτισμού οι επικεφαλής των δύο ομάδων μελέτης του σκελετού, αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για γυναικεία ταφή. Επίσης εικάζεται ότι η θανούσα ήταν ηλικίας περίπου 60 ετών. 

Η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, είναι η πρώτη -και σχεδόν αυτονόητη- υποψήφια ιστορική προσωπικότητα η οποία θα μπορούσε να προταθεί για την ταυτοποίηση του σκελετού. Το φύλο και η ηλικία ταιριάζουν απόλυτα, ενώ η ταφή μιας τόσο σημαντικής γυναίκας θα μπορούσε να δικαιολογήσει το μέγεθος, τη μεγαλοπρέπεια και την ιδιαιτερότητα του μνημείου της Αμφίπολης. 

«Ας μην προτρέχουμε» προειδοποίησε βετεράνος αρχαιολόγος και ανασκαφέας μιλώντας στο protothema.gr. «Κατ' αρχήν πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι ο σκελετός είναι γένους θηλυκού. Έστω όμως ότι, όντως, η νεκρή ήταν γυναίκα. Εάν δεν γίνει ανάλυση DNA, ραδιοχρονολόγηση με άνθρακα 14 ή οποιαδήποτε άλλη εξέταση απαιτείται, πώς μπορεί κανείς να αποφανθεί μετά βεβαιότητος πως η γυναίκα αυτή έζησε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα και άρα θα μπορούσε να είναι η Ολυμπιάδα; Για την οποία, άλλωστε, γνωρίζουμε ότι έχει ταφεί μακριά από την Αμφίπολη, στην Πύδνα» 

Από την πλευρά του το newsIT μίλησε με την Lin Foxhall, διευθύντρια του τμήματος Αρχαιολογίας και αρχαίας Ιστορίας του βρετανικού Πανεπιστημίου του Leicester.

Στην ερώτηση που τέθηκε στην επιστήμονα ότι πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν τον Μέγα Αλέξανδρο, την μητέρα του Ολυμπιάδα, ή τον πιστό του φίλο, Ηφαιστίωνα, ως πιθανούς “ενοίκους” του τάφου της Αμφίπολης, η Foxhall απάντησε: "Αν δεν υπάρχουν επιγραφικές αποδείξεις (δηλαδή επιγραφές), δεν πιστεύω πως είναι πιθανό να ταυτοποιηθεί οποιαδήποτε προσωπικότητα στον τάφο της Αμφίπολης. Επίσης, με το δεδομένο πως ο Αλέξανδρος πέθανε στην Βαβυλώνα, μοιάζει απίθανο να έχει ταφεί στην Αμφίπολη".