ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναχώρησε και νέα ομάδα της ΕΜΑΚ για την Τουρκία! Στην περιοχή και εθελοντές από την Ελλάδα

Με επιπρόσθετες δυνάμεις ενισχύεται η Ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, μετά από εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχώρησε λίγο μετά τις 12:00, ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα.

Την ομάδα συνοδεύουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός – Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ.

Η αποστολή αναχώρησε με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η αποστολή θα προσγειωθεί σε 3 ώρες στο αεροδρόμιο Ιντσιρλίκ για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, ενώ αναμένεται να επιχειρήσουν άμεσα από τη στιγμή που θα προσγειωθούν.

Ήδη στην πληγείσα περιοχή, βρίσκεται μια άλλη ομάδα εθελοντών διασωστών και κατευθύνεται προς τα Άδανα, ενώ άλλη μια ετοιμάζεται να αναχωρήσει αύριο.

Η ομάδα που θα φύγει αύριο με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Ρουμελιώτη της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών Ελλάδος (ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α.), θα αποτελείται από 35 άτομα και μαζί τους θα έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά, drones, θερμικές κάμερες και ειδικά τρυπάνια.

Εκτός από τους 35 Έλληνες διασώστες στις περιοχές που δεν έχουν ερευνηθεί ακόμη γύρω από τα Άδανα θα είναι και 10 Σέρβοι, 15 Άγγλοι και 5 διασώστες από την Μάλτα.