ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Αναστάτωση στη Ρόδο με απευθείας πτήση από τη Σουηδία

Πτήση από τη Σουηδία προσγειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (2/7) στο αεροδρόμιο της Ρόδου, προκαλώντας πολλά ερωτήματα καθώς η χώρα της Σκανδιναβίας δεν είναι στη λίστα με τις χώρες που έχουν πάρει το «πράσινο» φως για απευθείας πτήσεις στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η συγκεκριμένη πτήση είχε ειδική άδεια, καθώς μετέφερε δημοσιογράφους και παράγοντες του τουρισμού, προκειμένου να δουν δια ζώσης τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στη χώρα μας. Όλοι οι επιβάτες της πτήσης θα ελεγχθούν και θα παραμείνουν σε 24ωρη καραντίνα στο ξενοδοχείο τους μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ.

Όμως όπως αποδείχθηκε οι επιβάτες που κατέβηκαν από την πτήση της Στοκχόλμης ήταν τουρίστες και όχι δημοσιογράφοι, όπως δήλωσαν στην κάμερα του MEGA που βρέθηκε στο αεροδρόμιο, και ήρθαν στη χώρα μας για διακοπές.

Σύμφωνα με τους επιβάτες οι πτήσεις από τη Σουηδία επιτρέπονται κανονικά, με αρκετούς από αυτούς να έχουν κλείσει τα εισιτήριά τους αρκετό καιρό πριν, ενώ όπως δήλωσαν δεν έχουν ενημερωθεί και για την 24ωρη καραντίνα που πρέπει να τηρήσουν στο ξενοδοχείο τους.

Χάρης Θεοχάρης: Με ειδική άδεια η πτήση από τη Σουηδία – Καθόλα νόμιμη

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μίλησε στο Μega και τόνισε πως η συγκεκριμένη πτήση έχει ειδική άδεια, ενώ οι επιβάτες πέρασαν κανονικά από όλους τους ελέγχους.

«Πράγματι είναι πτήση που έχει μια ειδική άδεια. Τεστάρονται όλοι για να μην υπάρχει κάποιο ζήτημα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα με την ασφάλεια. Κάποιο μεγάλο μέρος της πτήσης είναι δημοσιογράφοι που έρχονται για να δουν ακριβώς πως λειτουργούν τα πρωτόκολλά μας».

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι δίνονται αρκετές ειδικές άδειες σε πτήσεις, προκειμένου να δουν δημοσιογράφοι και παράγοντες του τουρισμού τρίτων χωρών, πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και να προσελκύσουν ξένους τουρίστες. «Το κάνουμε αυτό ώστε να καθησυχάσουμε τον κόσμο που θέλει να έρθει στη χώρα μας. Δίνονται ειδικές άδειες για να προωθήσουμε τη χώρα μας και να ανοίξουμε τον τουρισμό».

«Δεν απαγορεύεται σε κανέναν Σουηδό να έρθει στην Ελλάδα»

Ο ίδιος σημείωσε πως δεν απαγορεύεται σε Σουηδούς τουρίστες να έρθουν στη χώρα μας. «Αυτό που απαγορεύεται προσωρινά είναι οι απευθείας πτήσεις. Ένας Σουηδός ο οποίος έρχεται μέσω μιας άλλης χώρας, επιτρέπεται να έρθει στη χώρα μας και να κάνει τις διακοπές του».

Ο υπουργός τουρισμού ανέφερε πως η συγκεκριμένη πτήση από τη Σουηδία είχε ειδική άδεια προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα και μάλιστα το ελληνικό κράτος ήταν σε συνεννόηση με την σουηδική πρεσβεία. «Η πτήση είχε άδεια άρα είναι νόμιμη. Δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό».