ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Αναστολές συμβάσεων εργασίας: Πότε ανοίγει η ΕΡΓΑΝΗ για τον Μάιο

Την Πέμπτη 6 Μαΐου στις 12:00 ανοίγει το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για υποβολή δηλώσεων αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων για τον μήνα Μάιο.

Ειδικότερα, για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021, θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση, κατά το ανωτέρω διάστημα, δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από τις 13 Μαΐου 2021, οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

Με δύο «κόφτες» οι αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Μάιο
Οι εργαζόμενοι αυτοί πρέπει να έχουν ωράριο τουλάχιστον 16 ωρών/εβδομάδα (ο κόφτης μπήκε μετά τη διαπίστωση εικονικών προσλήψεων εργαζόμενων με ελάχιστες ώρες απασχόλησης)
Οι επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2018 (οι παλιές δηλαδή) ΔΕΝ πρέπει να είχαν αύξηση τζίρου την περίοδο Απριλίου- Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019
Ο πρώτος κόφτης ισχύει για ΟΛΕΣ τις δραστηριότητες που λειτουργούν.

Ο δεύτερος κόφτης ισχύει για τις εξής δραστηριότητες:

Επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο Λιανεμπορίου, που είτε λειτουργούν χωρίς περιορισμούς είτε βρίσκονται σε περιοχές που επιτρέπεται να λειτουργήσουν με ραντεβού (click inside)
Επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών
Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται
Οι επιχειρήσεις που εξαιρούνται είναι:

Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και λοιπές επιχειρήσεις των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής σε όλη την Επικράτεια.
Επιχειρήσεις – εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο του Λιανεμπορίου σε περιοχές πολύ αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, που δεν επιτρέπεται η λειτουργία τους με ραντεβού (click inside) γιατί θεωρούνται κλειστές.