ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανατροπή από Δένδια για τα F-35 – Τι αποκάλυψε ο Υπουργός

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ήταν στις ΗΠΑ μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενώ ξέρει πολύ καλά όλες τις μελέτες και τις συζητήσεις που έχουν γίνει στην Πολεμική Αεροπορία για το F-35 αφού υπήρξε και Υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο 2014 – 2015.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Τα όσα είπε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας για την Ελλάδα και το μαχητικό αεροσκάφος F-35 ανατρέπουν πολλές βεβαιότητες που υπάρχουν στην Αθήνα.

Όπως είπε ο Υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ «Ο Πρωθυπουργός είπε “θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα των F-35”» και συνεχίζοντας όταν απάντησε σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου ο οποίος τον ρώτησε « δηλαδή, δεν θα πάρετε τα F-35. Θέλουμε να φτιάχνουμε κανά κομμάτι από το αεροπλάνο» ξεκαθάρισε τι ζητάει η Ελλάδα λέγοντας πως «εμείς θέλουμε να φτιάχνουμε το κομμάτι, το είπε verbatim, είναι η διατύπωση της έκφρασής του (σσ του πρωθυπουργού)».

Δείτε όλη την στιχομυθία με τις δηλώσεις του Υπουργού που ρίχνουν νέο φως στο τι ακριβώς συζητήθηκε για τα F-35 πίσω από τις κλειστές πόρτες του οβάλ γραφείου στον Λευκό Οίκο.

Μ. ΜΠΑΡΜΠΑ: Και να δούμε τι γίνεται από εκεί και πέρα μας παίρνει να εξοπλιστούμε πιο δυναμικά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εννοείτε το κόστος, εγώ νόμιζα εννοείτε την αμερικανική οικονομική παρουσία στην Ελλάδα.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Παραδείγματος χάριν τα F-35.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Τα F-35. Κατηγορήθηκε ο Πρωθυπουργός μάλιστα γι’ αυτό, επίσης αδίκως. Ο Πρωθυπουργός τι είπε; Ο Πρωθυπουργός δεν είπε «θέλω να αγοράσω F-35».

Μ. ΜΠΑΡΜΠΑ: Να μπούμε στο πρόγραμμα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είπε «θέλω να συμμετάσχω στο πρόγραμμα των F-35».

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τότε που μας ζήτησαν, δεν μπήκαμε όμως.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν μπήκαμε. Έχουμε την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, εάν δεν μπούμε στα προϊόντα επόμενης γενιάς, με συγχωρείτε τι θα φτιάχνει η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία; Χαρταετούς θα φτιάχνει μετά από 10-15 χρόνια;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, δεν θα πάρετε τα F-35. Θέλουμε να φτιάχνουμε κανά κομμάτι από το αεροπλάνο.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Εμείς θέλουμε να φτιάχνουμε το κομμάτι, το είπε verbatim, είναι η διατύπωση της έκφρασής του.

Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, μετά στους δημοσιογράφους που ήταν, είπε ότι μας ενδιαφέρει και η αγορά μιας μοίρας F-35.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μάλιστα, αλλά υπό όρους και συμπαραγωγής. Σωστά, αυτό είπε. Μα και η Τουρκία δεν αγόρασε 100; Αλλά η Τουρκία, όμως, είχε συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Δηλαδή το πρόγραμμα των F-35 δεν είναι «πάω στο σούπερ μάρκετ, φέρε μου δέκα κομμάτια, βάλτα, έφυγα». Δεν είναι έτσι. Εμάς μας ενδιαφέρει και η μεταφορά τεχνογνωσίας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Καλά, και με άλλο τρόπο να τα αγοράσουμε έχουμε λεφτά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν με ρωτάτε αν θα θέλαμε να διαθέσουμε …

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Βλέπω το “ΒΗΜΑ” εδώ που λέει «λιγότεροι φόροι, περισσότερα όπλα». Πως θα γίνει αυτό ρε παιδιά;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα σας απαντήσω. Το ερώτημα είναι ποιο; Και αυτό πάλι είναι μια εθνική συζήτηση: Η χώρα υπό τις παρούσες χρειάζεται πιο εξελιγμένους εξοπλισμούς;

Μ. ΜΠΑΡΜΠΑ: Ναι, είναι η απάντηση.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η πιθανότατη απάντηση είναι «ναι». Λυπάμαι που τη δίνω, θα προτιμούσα να χαλάσω αυτά τα χρήματα για συντάξεις, για σχολεία, για νοσοκομεία.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Προφανώς.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά, όταν έβαλα την παλάμη στο Ευαγγέλιο και ορκίστηκα Υπουργός, ορκίστηκα να φυλάττω το Σύνταγμα και τα όρια της χώρας αυτής ως έχουν. Άρα, έχω υποχρέωση –μιλάω για τον εαυτό μου- να εισηγούμαι αυτό το οποίο πρέπει να γίνει. Το ίδιο έχουν όλοι οι Υπουργοί. Όταν έρχεται ο αρμόδιος καθ’ ύλην Υπουργός, ο Υπουργός Άμυνας, και λέει ότι «η χώρα χρειάζεται ενίσχυση στους εξοπλισμούς» από εκεί και πέρα είναι υπό την κρίση όλων μας, ο καθένας να πάρει την ευθύνη του.