ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβιώνει το «ελληνικό» καλάσνικοφ; – Γέφυρα με την Ρωσία

Το σενάριο για την συμπαραγωγή τυφεκίων καλάσνικοφ στην Ελλάδα, και πιθανότατα στην μονάδα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο, φαίνεται πως αναβιώνει. Η Ελλάδα επιχειρεί και πάλι να χτίσει γέφυρα με την Ρωσία.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Μία ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που μπορεί να φέρει και θετικές εξελίξεις στα εξοπλιστικά της χώρας μας, στη Μόσχα, κατόπιν πρόσκλησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε  αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή, Αντιπτεράρχο (Ι) εα Θεόδωρο Λάγιο, στο Διεθνές Στρατιωτικό –Τεχνικό Φόρουμ «ARMYA 2020».

Το ενδιαφέρον των Ρώσων, αλλά και της Ελλάδας στο να αναβιώσουν οι σχέσεις των δύο χωρών φάνηκε στην συνάντηση του Αντιπτέραρχου (Ι) Θεόδωρου Λάγιου (ε.α.) με τον  Διευθυντή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής – Τεχνικής Συνεργασίας της Ρωσίας,   Dmitriy E. SHUGAEV καθώς και με το Γενικό Διευθυντή της Rosoboronexport,   Alexander ΜΙΚΗΕΕV.

Αποκορύφωμα των διμερών επαφών ήταν  η συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αρμόδιο για θέματα Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγό Alexander FOMIN.

Παράλληλα ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας και Γραμματέα Αμυντικών Προϊόντων του Υπουργείου Άμυνας της Βραζιλίας,  Marcos DEGAUT, Ph. D. και συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας.

Καθώς η χώρα μας έχει πλήθος εξοπλιστικών αναγκών, αλλά και δυνατότητες να προσφέρει σε προγράμματα συμπαραγωγής από την μία, και από την άλλη η κυβέρνηση έχει εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσει εξοπλιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις ανάλογες επαφές αναμένεται να υπάρξουν και στο μέλλον, και με άλλες χώρες, με την Ελλάδα να βλέπει ως ευκαιρία και παράπλευρο κέρδος το να δώσει το φιλί της ζωής που χρειάζονται οι αμυντικές βιομηχανίες της.