ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανέβασαν στο προφίλ της στο facebook γυμνή φωτογραφία ανήλικης που η ίδια τους είχε στείλει!

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για παιδική πορνογραφία σε βάρος μίας 14χρονης που γνώρισαν στο Facebook. Ο πρώτος την έπεισε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες της και τις ανέβασε στο προφίλ της και ο δεύτερος που του ζήτησε βοήθεια έπραξε το ίδιο.  

Από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας, σε βάρος ενός 23χρονου Αλβανού και ενός 20χρονου Έλληνα, για τα αδικήματα της πορνογραφίας ανηλίκων μέσω Διαδικτύου και των πορνογραφικών αναπαραστάσεων, που διαπράχθηκαν σε βάρος ανήλικης. 

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία του πατέρα μίας 14χρονης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του Διαδικτύου, έχοντας αποκτήσει με παράνομο τρόπο πρόσβαση στο προφίλ της κόρης του στο Facebook, ανήρτησαν δημόσια άσεμνες φωτογραφίες της.

Τα καταγγελλόμενα τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Αρχικά η 14χρονη γνώρισε μέσω Facebook τον 23χρονο Αλβανό με τον οποίο ξεκίνησαν διαδικτυακές συνομιλίες και εκείνος την έπεισε να του στείλει γυμνόστηθες φωτογραφίες της. Μόλις αυτό έγινε, ο 23χρονος μπήκε στο προφίλ της, ανέβασε τη φωτογραφία αυτή ως φωτογραφία του προφίλ της αλλά και στο δικό του τοίχο, με αποτέλεσμα όλοι οι δικοί διαδικτυακοί φίλοι και του νεαρού να βλέπουν τη δημόσια διαπόμπευσή της.

Τότε, η 14χρονη που γνώρισε έναν 20χρονο Έλληνα και πάλι μέσω Facebook του ζήτησε τη βοήθειά του για να «κατεβάσουν» αυτές τις φωτογραφίες, όμως όταν εκείνη του έδωσε τους κωδικούς της, εκείνος πήρε τη φωτογραφία, έπραξε το ίδιο με τον πρώτο δράστη και την εκβίασε για να το κάνει αυτό και σε live συνομιλία μαζί του, κάτι που αρνήθηκε.

Τότε η 14χρονη τα εξιστόρησε όλα αυτά στον πατέρα της ο οποίος έσπευσε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα κατήγγειλε.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα των ψηφιακών στοιχείων – δεδομένων από την οποία ταυτοποιήθηκαν γεωγραφικά τα ηλεκτρονικά ίχνη των εμπλεκομένων, στις κατοικίες του 23χρονου και του 20χρονου στο Περιστέρι.

Σε διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν χθες 19 Δεκεμβρίου 2016, παρουσία δικαστικών λειτουργών στις κατοικίες του 23χρονου και του 20χρονου, από την επιτόπια έρευνα διακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπόθεση, ενώ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, στην κατοικία του 23χρονου, πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι και κινητό τηλέφωνο και στην κατοικία του 20χρονου φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητό τηλέφωνο.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής έρευνας στην κατοικία του 20χρονου, εντοπίστηκε στην κατοχή του 25χρονου Έλληνα συγκατοίκου του, ποσότητα κάνναβης βάρους 1 κιλού και 40 γραμμαρίων καθώς και δύο ζυγαριές ακριβείας.

Ο 25χρονος συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία και οδηγήθηκε στην αρμόδια αστυνομική αρχή για το σχηματισμό ποινικής δικογραφίας, ενώ τα ναρκωτικά και οι ζυγαριές κατασχέθηκαν.

Τα κατασχεθέντα ηλεκτρονικά πειστήρια θα αποσταλούν για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 23χρονου και του 20χρονου, υποβλήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 111 88

Στέλνοντας e-mail στο: [email protected]

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

Μέσω twitter : @ CyberAlertGR