ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανησυχία και συσκέψεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τους σεισμούς στη Χαλκίδα

seismos

Ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους αλλά και στους επιστήμονες μετά τους δίδυμους σεισμούς 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο περιοχή 80 χιλιόμετρα βόρειο βορειοδυτικά της Αθήνας και 27 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ζημιές και η σεισμική δραστηριότητα ήταν ομαλή, οι σεισμολόγοι εστίαζαν σε δύο σημεία: Αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό και αν υπάρχει σύνδεσή του με το «φονικό» ρήγμα της Αταλάντης, που στο παρελθόν έχει δώσει δονήσεις πάνω από 7 Ρίχτερ.

Την ίδια στιγμή η πολιτεία επιχειρεί να προετοιμαστεί και ανακοινώθηκε ότι συγκαλείται Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας.

Η εν λόγω Επιτροπή, η οποία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, που δημιουργούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, καθώς και την άμεση γνωμοδότηση και εισήγηση επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.

Σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων, ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός νέου σεισμού μικρότερου των 5 Ρίχτερ στην ίδια περιοχή του Ευβοϊκού, χωρίς αυτό -κατά την εκτίμησή του- να είναι ανησυχητικό.

Είπε ακόμη ότι οι δίδυμοι σεισμοί προκλήθηκαν από την ενεργοποίηση μικρών παρακείμενων ρηγμάτων του ρήγματος της Αταλάντης, τα οποία «δεν έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα σεισμικά μεγέθη. Συνεπώς αυτό που αναμένουμε είναι μικρές σεισμικές δονήσεις που μπορεί να φτάσουν έως 5,2 ή και 5,3 Ρίχτερ. Το ρήγμα της Αταλάντης είχε δώσει τον τελευταίο πριν από 110 χρόνια, το 1894. Από εκεί και πέρα δεν έχει προλάβει να γεμίσει ενέργεια. Γεμίζει ενέργεια κάθε 700, 800 έως και 900 χρόνια, συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας για να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης».

Περισσότερο επιφυλακτικός, σύμφωνα με την imerisia.gr,  ως προς το αν ο σεισμός αυτός ήταν ο κύριος, εμφανίστηκε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Οπως δήλωσε δεν αποκλείει νέο μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Ευβοϊκού, ωστόσο επισήμανε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος της Αταλάντης.

Την άποψη ότι το επίκεντρο των σημερινών σεισμών δεν βρίσκεται στο ρήγμα της Αταλάντης αλλά λίγο νοτιότερα και κοντά σε αυτό, διατύπωσε και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο, Γιώργος Δρακάτος. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη για άμεσα επερχόμενο μεγάλο σεισμό από τον εστιακό χώρο του Ευβοϊκού Κόλπου, δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας Βασίλειος Παπαζάχος.