slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανήσυχοι οι σεισμολόγοι μετά τον «χορό» του εγκελάδου στην Εύβοια – Καμία σιγουριά για τα 5 ρίχτερ – Το άγνωστο ρήγμα

«Θα συνεχιστεί η δραστηριότητα. Πρέπει να πάρουμε το χρόνο μας για να δούμε τι γίνεται γιατί πρόκειται για ένα ρήγμα που δεν εμφανίζεται στην επιφάνεια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, μετά τη νέα δόνηση των 5 ρίχτερ στην Εύβοια.

«Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός, η περιοχή είναι αχαρτογράφητη σεισμολογικά και θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμης Λέκκας και δεν απέκλεισε ένα νέο ισχυρότερο σεισμό.

«Η εκτίμησή μου είναι πάντως» πρόσθεσε «ότι δεν θα έχουμε μεγαλύτερο σεισμό αλλά πρέπει να περιμένουμε» ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και προσεκτικοί.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα» δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος στην ΕΡΤ.

«Αν θα είχαμε τα 4,7 Ρίχτερ μόνο χθες αυτό θα ήταν πάρα πολύ πιθανό να είναι ένας κύριος σεισμός, όμως από τη στιγμή που εδώ και 40 μέρες σημειώνονται συνεχείς σεισμοί τότε αρχίζεις να υποψιάζεσαι. Γι’ αυτό και διερωτώμαστε αν είναι ο κύριος σεισμός και τα 5 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες το βράδυ» σημείωσε.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αξιολογούμε την κατάσταση και με υπομονή θα δούμε αν όντως είναι ο κύριος σεισμός. Το 5 είναι πονηρό μέγεθος και έχουμε δει πολλές φορές εκπλήξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει ιστορικό μεγάλο στην περιοχή αυτή, ωστόσο δεν αποτελεί και εγγύηση ότι δεν μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, και έφερε ως παράδειγμα το Αρκαλοχώρι και την Πάρνηθα. «Με μεγάλη προσοχή και αξιολόγηση όλων των στοιχείων παρακολουθούμε το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τις Αλκυονίδες, εξέφρασε την αντίθεσή του που ανοίγει μια τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη σεισμική δραστηριότητα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας και κοντά στην Αττική. «Κακώς άνοιξε αυτή η συζήτηση, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη που να αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου. Είναι εικασία και χρειάζεται να γίνει συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων» είπε.

Περισσότεροι από 80 ήταν οι μετασεισμοί που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή των δύο ισχυρών σεισμικών δονήσεων, σύμφωνα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, ο οποίος μίλησε στο  OPEN.

«Αυτό σημαίνει ότι η ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και η πιθανότητα μεγαλύτερου σεισμού όσο πάει και μικραίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Άκης Τσελέντης, ενώ ξεκαθάρισε ότι το ρήγμα δεν έχει ιδιαίτερα απασχολήσει επομένως οι ειδικοί θεωρούν ότι «τα 5 Ρίχτερ είναι το όριο».

Για το ρήγμα σημείωσε ότι «δεν το ξέραμε. Η περιοχή έχει χαμηλή σεισμικότητα. Αυτό το οποίο έγινε χθες μα άφησε λίγο έκπληκτους αλλά νομίζω ότι το φαινόμενο εξελίσσεται κανονικά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μαζέψει σεισμική ενέργεια, όπως το κεντρικό Ιόνιο «αλλά αυτή η περιοχή δεν με προβληματίζει γιατί ξέρω ότι τα σπίτια στην Κεφαλλονιά είναι γερά χτισμένα και αντέχουν. Στην περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού σίγουρα κάποια στιγμή θα μας δώσει κάτι. Μπορεί σε 5 χρόνια μπορεί σε 6 ή σε 7. Έχουμε ζώσει με όργανα την περιοχή και πιστεύω ότι θα πιάσουμε έναν σεισμό αν είναι να γίνει εκεί πέρα».

πηγή φωτογραφίας evima.gr