ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανοιχτά τα καταστήματα – Κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κανονικά θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα, εν μέσω του δεκαημέρου εκπτώσεων, ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Η ΟΙΥΕ καλεί επίσης τους εργαζόμενους, τα σωματεία εργαζομένων «και όλους όσοι εναντιώνονται στην κατάργηση της Κυριακής αργίας να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που προγραμματίζει για αύριο στις 11.00 π.μ. στο Σύνταγμα.

Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας αναφέρει ότι τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά με προτεινόμενο ωράριο 11:00 – 18:00, αν και κατά τις ισχύουσες διατάξεις τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή αυτή, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00 (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994).

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα ισχύσουν μέχρι την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου.

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στους δρόμους, όχι για να αγοράσουν αλλά να διαμαρτυρηθούν, θα βγουν σήμερα οι ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Η Ομοσπονδία τους προκύρηξε εικοσιτετράωρη απεργία για σήμερα, ημέρα κυριακάτικης λειτουργίας όλων των καταστημάτων, λόγω περιόδου προσφορών, όπως προβλέπει o Ν. 4177/2013.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «η εμπειρία από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων δείχνει ότι πρόκειται για ένα μέτρο που καταστρέφει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ανακατανέμει το λιγοστό τζίρο σε όφελος των μεγάλων αλυσίδων, των malls και των εκπτωτικών χωριών, δημιουργεί λουκέτα και ανεργία, αναγκάζοντας, ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος των ήδη εργαζομένων σε απλήρωτη δουλειά τις Κυριακές, χωρίς δικαίωμα στην ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο και την οικογενειακή ζωή».

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12:00 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών τσιμισκή με Αγίας Σοφίας.