slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Aνοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για ηλικίες 15-17 ετών

Κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 5 Ιουλίου, από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού των εφήβων από 15 έως 17 ετών. Η Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τα εμβόλια σε εφήβους αλλά μόνο με γονική συναίνεση.

Σχετικά με την προστασία από την μετάλλαξη Δ, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι και τα 4 διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Ο πληθυσμός που παραμένει ανεμβολίαστος, είναι άτομα κάτω των 18 ετών. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης.

Η κ. Θεοδωρίδου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα υποκείμενα νοσήματα στα παιδιά, λέγοντας ότι ο εμβολιασμός θα πρόσφερε προστασία στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα. Με τον εμβολιασμό των εφήβων, είπε, υπάρχει και η προστασία μεγαλύτερης ηλικίας, που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν. Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, είναι τα mRNA.