ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για 10.000 μικρούς καρναβαλιστές στην Πάτρα

Ένα διήμερο με την Καρναβαλούπολη στην πλατεία Γηροκομείου να κλέβει τις καρδιές μικρών και μεγάλων με πλήθος δράσεων και βέβαια ηΜεγάλη Παρέλαση των Παιδιών υπόσχεται ένα ιδανικό φινάλε από το Καρναβάλι των Παιδιών, που φέτος έχει θέμα «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει… Καρναβάλι θα μυρίσει».

Μπορεί η Καρναβαλούπολη που το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων να μην κατάφερε να ξεδιπλωθεί λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου από τις 11.00 έως τις 14.00 η καρδιά του Καρναβαλιού των Παιδιών χτυπά στην πλατεία Γηροκομείου. Εκεί η Καρναβαλούπολη με την παραμυθένια της ατμόσφαιρα, μια ανάσα πριν τη μεγάλη Παρέλαση των Μικρών, προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε μια συνάντηση γεμάτη ευρηματικότητα, φαντασία, παιχνίδι και καρναβαλική διάθεση. Η πλατεία θα πλαισιωθεί από καρναβαλικά στοιχεία και κατασκευές.

Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΥΠΟΛΗ

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Πλ. Γηροκομείου, 11.00 – 14.00

11.30-12.00- Διαδραστικά Παιχνίδια από το Δημοτικό Σχολείο Αρόης

12.00-12.30- Θέατρο Μαριονέτας “Της Μουσικής…τα Νήματα’’ από την Ομάδα «Ανταμαπανταχού»

12.30-13.00- Party Time st από τα Μουσικά Εκπαιδευτήρια Θεοδώρου

Ξυλοπόδαροι από την Ομάδα «X-Saltibagos» θα προσφέρουν χαρά και διασκέδαση με τα πειράγματά τους σε όλο τον κόσμο, ενώ ο  Χ. Τσιμπούρης «Κλόουν Φρουφρού» και το «Dimili Face Painting» θα διασκεδάζουν τους μικρούς μας καρναβαλιστές, με χαρούμενες δημιουργίες μπαλονιών και με τη Ζωγραφική Προσώπου θα στολίσουν με καρναβαλικά σχέδια τα χαμογελαστά πρόσωπα τω Παιδιών.

ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΙΟΝΕΤΑΣ ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ

“Tης μουσικής…τα νήματα”

Πρόκειται  για μια απρόβλεπτη συναυλία  με μουσικές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Μια κωμική παράσταση χωρίς λόγια αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών  και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθεάτρου και από την άλλη σε μια παράσταση μιμικής με πρωταγωνιστές τους ίδιους

Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance , ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασσικούς βιολιστές ,   ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος «The Strings» , ένας μικρός βιολιστής και ένας τραγουδιστής της country είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.

Mια παράσταση θεάτρου μαριονέτας και μιμικής η οποία αν και απευθύνεται κυρίως σε εφήβους και ενήλικες ,οι χορογραφίες , το χιούμορ, οι ανατροπές και ο ρυθμός είναι στοιχεία που συντελούν στο ότι  παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα απ'όλες τις ηλικίες.

Έχει ταξιδέψει σε 17 διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κιλκίς),στην Ευρώπη ( Ιταλία, Τενερίφη, Κύπρο),Τουρκία , Ν.Αφρική και Ν. Κορέα.

Έχει παρουσιαστεί σε εκδηλώσεις δήμων ανά την Ελλάδα, σε σχολεία,θέατρα bar και μουσικές σκηνές ( μέρος της παράστασης έχει χρησιμοποιηθεί από το μουσικό – θεατρικό σχήμα «Άγαμοι Θύται» την σαιζόν 2004-05)

Οι μαριονέτες, κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτοπολτό, κινούνται με πολύπλοκους μηχανισμούς, όπου ο χειρισμός απαιτεί συγχρονισμό και ακρίβεια, αναδεικνύοντας κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση τους και παίζονται σε μαύρο φόντο.

Σύλληψη-σκηνοθεσία-κατασκευή και εμψύχωση κούκλας

Θέατρο μαριονέτας Ανταμαπανταχού

Νίκος Τόμπρος

Ελένη Παναγιώτου

Το εργαστήρι κατασκευής και θεάτρου μαριονέτας Ανταμαπανταχού δημιουργήθηκε τo 1996 από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά της Β. Εύβοιας.

Από τότε δίνει παραστάσεις στον δρόμο, σε θέατρα, σχολεία, εκδηλώσεις δήμων και διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα, Ευρώπη (Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Ιταλία, Τενερίφη και Κύπρο) ,Τουρκία , Ν. Αφρική και Ν. Κορέα.

Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον συνδυασμό του θεάτρου κούκλας με άλλες τέχνες και σε αυτή τη κατεύθυνση έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου , της μουσικής και του τσίρκου .

Έχει κάνει εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας για παιδιά και ενήλικες σε δήμους, σχολεία και διεθνή φεστιβάλ,

Βασικό μέλημα της ομάδας είναι η διαρκής εκπαίδευσή της

Ο Νίκος Τόμπρος εκτός από την πορεία του ως κουκλοπαίκτης-κουκλοποιός παρακολούθησε σεμινάρια σωματικoύ θεάτρου,υποκριτικής, χορού ,κλόουν και σύγρονου θεάτρου σκιών.

Η Ελένη Παναγιώτου , επίσης κουκλοπαίκτρια-κουκλοποιός είναι κοινωνική λετουργός και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με εμψύχωση αντικειμένων,θεατρικό φωτισμό ,ζωγραφικής και stop motion animation .

H νέα συνεργάτης του θεάτρου Ελένη Γιαννακοπούλου είναι νηπιαγωγός-

εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού, έχει σπουδάσει μουσική και σωματικό θέατρο και είναι διερμηνέας νοηματικής γλώσσας.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στην αφετηρία της Παρέλασης θα βρεθούν 10.000 μικροί καρναβαλιστές με συνοδούς, που παίρνοντας το έναυσμα της εκκίνησης στις 11.00 θα πλημμυρίσουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης σκορπίζοντας παντού παιδικά χαμόγελα και ελπίδα.

Η Μεγάλη Παρέλαση των Παιδιών θα ξεκινήσει από την Πλατεία Ομονοίας και θα ακολουθήσει την πορεία: Γούναρη – Κορίνθου (κάτω μέρος πλ. Γεωργίου) – Κορίνθου με κατάληξη και έξοδο από Ερμού και Αγ. Νικολάου.

Θα συμμετάσχουν η Mπαντίνα του Δήμου Πατρέων, οι ξυλοπόδαροι της ομάδας θεάτρου δρόμου X-Saltibagos, η μασκότ του Καρναβαλιού των Παιδιών, ο Τζίτζικας, τα άρματα του Καρναβαλιού των Παιδιών και οι ομάδες συμμετοχής, τέσσερις εκ των οποίων θα συνοδεύονται από τα άρματά τους και άλλες με κατασκευές τους και ποδήλατα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στην παρέλαση συμμετέχουν πέντε ομάδες εκτός Πατρών και συγκεκριμένα από το Άργος, τα Καλάβρυτα, τη Δύμη, την Κάτω Αχαϊα, το Νυδρί της Λευκάδας και τη Λαμία. Από την Πάτρα συμμετέχουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, σχολές χορού, ωδεία, κέντρα ξενόγλωσσων σπουδών, τοπικοί σύλλογοι, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ανεξάρτητες συμμετοχές.

Τα άρματα, που αποτελούν δημιουργίες του Καρναβαλικού Εργαστηρίου του Δήμου Πατρέων είναι: «Γίγαντας», «Τρενάκι», «Μπάντα», Πειρατικό Καράβι», «Πειρατής Γάτος», «Πρίγκιπας», «Κάστρο» και «Παπαγάλος» και θα απλωθούν καθόλο το σώμα της παρέλασης. Στην ουρά της παρέλασης ο καθιερωμένος σοκολατοπόλεμος θα γλυκάνει μικρούς και μεγάλους αφήνοντας τη δική του ιδιαίτερη πινελιά.

Tο Καρναβάλι των Παιδιών έχει καταξιωθεί ως μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Καρναβαλιού και συνδέεται άμεσα και καθοριστικά με το μέλλον του καρναβαλιού, αφού μέσα από τις τάξεις του διαμορφώνεται στα παιδιά, με ευαισθησία και συγκροτημένα βήματα, η συνείδηση του σωστού αυριανού καρναβαλιστή.

Πηγή: thebest.gr