slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Μπλακ – άουτ»! Ποιοι συμμετέχουν στη σημερινή απεργία! Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μεταφοράς!

Απεργιακό «μπλακ άουτ», το δεύτερο σε μία εβδομάδα καθώς αναμένεται να εισαχθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει αλλαγές και στα εργασιακά. Τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα προχωρούν σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στην οποία πρωτοστατούν για άλλη μια φορά τα εργατικά κέντρα και οι ομοσπονδίες.

Ετσι, απεργούν οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και στον ΟΤΕ, ενώ χειρόφρενο θα τραβήξουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από κανένα λιμάνι της χώρας λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν οι ναυτεργάτες. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ενημέρωση για 24 ώρες.

Επίσης, ο δημόσιος τομέας, μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι το τέλος της βάρδιας. Στη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι σε δήμους, εφορίες, νοσοκομειακοί γιατροί, πολεοδομίες, νομαρχίες, δάσκαλοι και καθηγητές.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η ΟΤΟΕ αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που «πλήττει σημαντικά εργατικά δικαιώματα».

«Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ
Χωρίς μετρό και πιθανότατα χωρίς ΗΣΑΠ, καθώς εκκρεμεί η απόφαση του σωματείου, σχετικά με τη συμμετοχή του στην απεργία, θα είναι η Αθήνα και ο Πειραιάς.

Την Τετάρτη ακινητοποιημένοι θα είναι οι συρμοί των γραμμών 2 και 3, ενώ οι εργαζόμενοι στο μετρό εξήγγειλαν και στάση εργασίας για την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 3 μετά το μεσημέρι διαμαρτυρόμενοι, για τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία έχει υπογραφεί από τον περασμένο Ιούνιο.

Επίσης, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, καθώς στην έναρξη και τη λήξη της βάρδιας οι εργαζόμενοι έχουν εξαγγείλει στάσεις εργασίας.

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε για σήμερα η ΓΣΕΕ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισαν οι οδηγοί των αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, με την ανακοίνωσή του, το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα γίνει την ίδια ημέρα, στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ).

24ωρη απεργία για την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου έχει εξαγγείλει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, κινητοποιήσεις οι οποίες, εφόσον υλοποιηθούν, θα κρατήσουν ακινητοποιημένες τις αμαξοστοιχίες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τους συρμούς του προαστιακού σιδηροδρόμου, ενώ δεν θα εξυπηρετείται και το μετρό μέχρι το αεροδρόμιο, με τα δρομολόγια να καταλήγουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.