3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Από τις 30 Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση στους πολίτες άνω των 60

Στις 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης. Επίσης την επόμενη εβδομάδα ξεκινά ο εμβολιασμός των διαμενόντων στις μονάδες ηλικιωμένων.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου προκειμένου να στοιχειοθετήσει την λογική της απόφασης για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, επεσήμανε ότι τα αντισώματα από τον εμβολιασμό μειώνονται σταδιακά και σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων δημιουργείται μια επικίνδυνη συνθήκη για τα άτομα που αντιμετώπισαν μειωμένη κάλυψη από τα εμβόλια. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουμε τα άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένα, εκείνα που λόγω της παρόδου του χρόνου φθίνει η ανοσία που αναπτύσσουν και εκείνα που βρίσκονται σε μεγάλη έκθεση στον ιό και όλα αυτά τα άτομα χρειάζονται αναμνηστική δόση.

Επίσης σημείωσε ότι και η αυξημένη ηλικία δημιουργεί ζήτημα αποτελεσματικότητας και γι’ αυτό η Επιτροπή Εμβολιασμών προχωρά στην σύσταση για τρίτη δόση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι η ποσοστιαία κατανομή ασθενών δείχνει ότι οι ηλικίες 60-79 αποτελούν το 59,2% των ατόμων που βρίσκονται σε κλίνες ΜΕΘ κατά την 37η εβδομάδα του έτους ενώ στους θανάτους αποτελούν το 48%.

Επίσης με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν διαπιστώνουν ότι οι υγειονομικοί κινδυνεύουν πολύ και μάλιστα η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να μεταβάλλει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά σε ασυμπτωματικούς ασθενείς.