ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση – «Βόμβα» του ΣτΕ: «Όχι» στην λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2014!

μαγαζια κυριακη

«Όχι» τουλάχιστον, προς το παρόν και μέχρι το τέλος του 2014, λέει το ΣτΕ, στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές , καθώς έκανε δεκτή την αίτηση καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων με την οποία ζητούσαν να ανασταλεί και να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης τον Ιούλιο του 2014, με την οποία επιτρέπεται να ανοίγουν πιλοτικά για έναν χρόνο τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του έτους.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ. Αριθμ. 30/2014 απόφαση της επιτροπής αναστολών έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής με το σκεπτικό ότι θα υποστούν «ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη»και «δυσεπανόρθωτη ηθική βλάβη» από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η απόφαση αυτή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση μετά την συζήτηση που θα γίνει στην Ολομέλεια του ΣτΕ το Νοέμβριο και αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του χρόνου.

Το σκεπτικό της απόφασης

Η Ολομέλεια έκανε δεκτά τα επιχειρήματα των προσφευγόντων οι οποίοι επικαλούνταν ηθική αλλά και οικονομική βλάβη από το από το άνοιγμα των καταστημάτων.

Ηθική, γιατί στο σκεπτικό της απόφασης γίνεται λόγος για το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο και της απόλαυσης του με την οικογένεια, καθώς και στο δικαίωμα της θρησκευτικής λατρείας, και οικονομική γιατί από τα στοιχεία και τις μελέτες που προσκομίσθηκαν προέκυψε ότι υπό το φως της παρούσας οικονομικής κρίσης το άνοιγμα τις Κυριακές θα επέφερε μάλλον ζημιές.

Μάλιστα στο σκεπτικό της ίδιας απόφασης τονίζεται ότι η διοίκηση δεν προσκόμισε στοιχεία που να αντικρούουν τα όσα υποστηρίζονται από τους εμπόρους. «Καθ’ όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Οι δικαστές επικαλούνται στην απόφασή τους και στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση τις Κυριακές, αλλά και στατιστικά στοιχεία από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για την απασχόληση εργαζομένων, την πορεία της κερδοφορίας κατά την λειτουργία των καταστημάτων την εβδόμη ημέρα, κλπ.

Αντίθετα, οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν τον ισχυρισμό ότι παραβιάζεται η υπερ-νομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβαση της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας.

Τέλος, οι δικαστές αναφέρουν ότι για να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος αριθμός των τουριστών τις Κυριακές, μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων μέχρι 250 τ.μ. , υπό τον όρο ότι δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, και δεν βρίσκονται εντός εκπτωτικών χωριών ή κέντρων.