ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποφυλακίστηκε 20χρονος κρατούμενος με τον όρο να πάει δημοτικό σχολείο

Δικαστήριο ανηλίκων αποφάσισε να αποφυλακίσει από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα έναν 20χρονο Ρομά με τον όρο να πάει σε δημοτικό σχολείο και να παρακολουθεί όλα τα μαθήματα.

Πρόκειται για έναν νεαρό, πατέρα τεσσάρων παιδιών, ο οποίος βρέθηκε προσωρινά κρατούμενος τον περασμένο Μάιο, όταν ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του – μαζί με τέσσερα ακόμη άτομα – σε αιματηρή ληστεία που έγινε τον Αύγουστο του 2019 σε μεταφορική εταιρεία στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου κατά τη διαφυγή τους οι δράστες επιτέθηκαν και τραυμάτισαν ιδιοκτήτη εταιρείας φύλαξης (security).

Καθώς ο κατηγορούμενος κατά την τέλεση της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης ήταν 17 ετών και άρα ανήλικος, η δικογραφία διαχωρίστηκε ως προς τον ίδιο και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με τους συγκατηγορουμένους του που ως ενήλικες – τότε – θα δικαστούν ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης.

Το διάστημα της προφυλάκισής του στον Αυλώνα, ο 20χρονος ξεκίνησε να φοιτά στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του συγκεκριμένου Καταστήματος Κράτησης Νέων, όπου άρχισε να μαθαίνει γραφή και ανάγνωση, καθώς μέχρι τότε ουδέποτε είχε πάει στο σχολείο, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Πριν από λίγες μέρες έφτασε η ώρα της δίκης (κεκλεισμένων των θυρών), αλλά τελικά το Δικαστήριο ανέβαλε την υπόθεση για κρείσσονες αποδείξεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, η υπεράσπισή του ζήτησε να αντικατασταθεί η προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους. Το αίτημα έγινε δεκτό και μεταξύ των όρων που του επιβλήθηκαν ήταν να συνεχίσει την εκπαιδευτική διαδικασία και εκτός φυλακών –οι άλλοι δύο όροι είναι να εμφανίζεται μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του και να τεθεί υπό την εποπτεία Επιμελητή Ανηλίκων. Ήδη έχει εγγραφεί σε σχολείο του Δενδροποτάμου όπου ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα.

«Ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα»
«Χαίρομαι που μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία. Ξεκίνησα το σχολείο μέσα στη φυλακή και ήθελα να συνεχίσω τα μαθήματα» δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο 20χρονος, ο οποίος προκειμένου να μπορεί να βιοπορίζεται βοηθάει τον μικροπωλητή πατέρα του στις λαϊκές αγορές.

Ο εκ των συνηγόρων του Πασχάλης Χατζηκόντζιος, από την πλευρά του, τόνισε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι πρόκειται για αναμορφωτικό μέτρο που στοχεύει στην ομαλή κοινωνική επανένταξη του κατηγορούμενου, προσφέροντας την ευκαιρία μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας να μορφωθεί και να καλλιεργήσει τον χαρακτήρα του.

Οι λόγοι για τους οποίους κατηγορείται
Η υπόθεση για την οποία παραπέμφθηκε να δικαστεί διαδραματίστηκε τα ξημερώματα της 23ης Αυγούστου 2019. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μαζί με τέσσερις ενήλικες συνεργούς του, διέρρηξε τα γραφεία μεταφορικής εταιρείας. Στην προσπάθειά τους να βρουν χρήματα οι δράστες έκαναν άνω-κάτω τις αποθήκες, καταστρέφοντας υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ αφαίρεσαν 500 ευρώ. Καθώς όμως ήχησε ο συναγερμός ειδοποιήθηκε αυτομάτως η εταιρεία φύλαξης της επιχείρησης και στο σημείο έφτασε ο ιδιοκτήτης της, που βρισκόταν κοντά στο σημείο.

Κατά τη δικογραφία, κάνοντας όπισθεν με το αυτοκίνητο διαφυγής οι δράστες εμβόλισαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας ιδιωτικής φύλαξης, χτυπώντας τα πόδια του, ενώ, όταν εκείνος σηκώθηκε του επιτέθηκαν και τον χτύπησαν με μεταλλικούς λοστούς, με συνέπεια να υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το θύμα χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο. Η ταυτοποίηση των δραστών προέκυψε – μεταξύ άλλων – από το βιντεοληπτικό υλικό που διέθετε η μεταφορική εταιρεία.

Ο 20χρονος αποδέχθηκε μόνο τις κατηγορίες της κλοπής και της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, αρνούμενος την βαρύτατη πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας που του αποδίδεται. Τη θέση αυτή επανέλαβε και στο Δικαστήριο Ανηλίκων όπου κατά την αποδεικτική διαδικασία ο παθών – κληθείς να τον αναγνωρίσει – φέρεται να διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις. Κατά πληροφορίες, οι δικαστές αποφάσισαν τελικά να αναβάλουν την υπόθεση ενόψει και της δίκης των συγκατηγορουμένων του στο (ανώτερο) Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ώστε στη συνέχεια να προσκομιστούν τα πρακτικά (και η απόφαση) για να υπάρξει πιο ασφαλής δικανική πεποίθηση ως προς την ποινική του μεταχείριση.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ