ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκάλυψη! Γιατί είχαμε λίγες ζημιές από τον σεισμό στη Ζάκυνθο

Στον αντισεισμικό σχεδιασμό της Ζακύνθου οφείλεται ο περιορισμένος χαρακτήρας των ζημιών από τον ισχυρό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στο Ιόνιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο ανθεκτικότητας του δομημένου περιβάλλοντος και των υποδομών του νησιού.

Ως εκ τούτου, οι υλικές ζημιές ήταν μικρής έκτασης για το μέγεθος του σεισμού, ενώ καταγράφηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο λιμάνι, οι οποίες δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του.

Οι αρμόδιες αρχές είχαν την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του γ.γ Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη, της ειδικής γραμματέα Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων, Φωτεινής Παντιώρα, του προέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, αλλά και στελεχών της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και κλιμακίου μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε επιπλέον, με τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης και βουλευτή Ζακύνθου, Σταύρου Κοντονή, του αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλου, αλλά και υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του δημάρχου Ζακύνθου, Παύλου Κολοκοτσά.

Σκοπός της σύσκεψης, σύμφωνα με τη γενική γραμματεία, ήταν η αποτίμηση των επιπτώσεων του σεισμού και η ενίσχυση του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθ' όλη τη διάρκεια της μετασεισμικής δραστηριότητας.

Επισημάνθηκαν τέλος, οι δράσεις που προβλέπονται από τον υφιστάμενο σχεδιασμό πολιτικής προστασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνέργειες και ο συντονισμός όλων των φορέων σε τοπικό, περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο.