ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αποκάλυψη: Ομάδα αντιεξουσιαστών μοίρασε τα φυλλάδια στην Ειδομένη!

Ομάδες αλληλέγγυων από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη βρίσκονται πίσω από την εκτύπωση και την διανομή των φυλλαδίων, που έγιναν αφορμή για την μαζική μετακίνηση εγκλωβισμένων της Ειδομένης προς την ΠΓΔΜ, από όπου όμως οδηγήθηκαν πίσω στην Ελλάδα ή αναγκάστηκαν, με την «συνοδεία» ενόπλων των δυνάμεων ασφαλείας, να επιστρέψουν από τον ίδιο «διάδρομο θανάτου» (σημ: τρεις πρόσφυγες έχασαν την ζωή τους κατά την απόπειρα διαφυγής μέσω της «εναλλακτικής διαδρομής»).

 

 

Ενώ επισήμως παραμένει «μυστήριο» το πόσοι εξ αυτών «πείστηκαν» από το φυλλάδιο, εγκατέλειψαν μαζικά την Ειδομένη και πήραν τον δρόμο – μέσω χειμάρρων και αντίξοοων συνθηκών – για τα Σκόπια, καθώς επίσης και το πόσοι και πως επέστρεψαν επί ελληνικού εδάφους, ο αστυνομικός συντάκτης του ΑΝΤ1, Γιώργος Καραϊβάζ, αποκάλυψε στο Δελτίο Ειδήσεων των 19:00, ότι αν κι επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος από τους επικεφαλής της ΕΛΑΣ, όμως αστυνομικοί και κάτοικοι της περιοχής με τους οποίους επικοινώνησε ο ΑΝΤ1, υποδεικνύουν με «χαρακτηριστική ομοφωνία» ως υπαίτιους για την έκδοση του αραβόφωνου φυλλαδίου μια ομάδα αλληλέγγυων, που δραστηριοποιείται τον τελευταίο ενάμιση μήνα στην περιοχή, χωρίς όμως να έχουν οργανωθεί επισήμως και να έχουν καταχωρηθεί είτε ως ΜΚΟ είτε ως κάποιος άλλος ανεξάρτητος φορέας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πρόκειται – όπως υποδεικνύεται – για τα μέλη μιας μάλλον αντιεξουσιαστικής ομάδας που κινείται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα μέλη της οποίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα έγιναν αντιληπτά από τους κατοίκους της Ειδομένης να σημαδεύουν τη διαδρομή από τον καταυλισμό των προσφύγων και το χωριό, προς τη «νέα πόρτα εξόδου» για την ΠΓΔΜ. 

Είχαν «μαρκάρει» την …εναλλακτική διαδρομή

Σύμφωνα με τις αναφορές από διάφορες πηγές, τα σημάδια αυτά είχαν αφεθεί ανά 50-100 μέτρα. Επρόκειτο για σακούλες, στην πλειονότητα των περιπτώσεων γεμάτες με συσκευασμένα τρόφιμα, οι οποίες κατηύθυναν όποιον ακολουθούσε την διαδρομή και το «προσκλητήριο εξόδου» από την Ελλάδα προς την ΠΓΔΜ, στην κοίτη του χειμάρρου, που οι ντόπιοι αποκαλούν Μαλαρέκα. 

Μετά το πέρασμα του χείμαρρου  και σύμφωνα με τον χάρτη που διανεμήθηκε στους εγκλωβισμένους, οι «δραπέτες της Ειδομένης» κινήθηκαν αριστερά για περίπου 2 χιλιόμετρα μέσα σε ελληνικό έδαφος και πέρασαν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, από σημείο που δεν είναι περιφραγμένο.

Επισήμως, οι εντεταλμένοι  αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας υιοθετούν για την υπόθεση του φυλλαδίου το απόφθεγμα «εν οίδα ότι ουδέν οίδα», τονίζοντας ότι η έρευνα για την εκτύπωση και διανομή του φυλλαδίου έχει ξεκινήσει από το μηδέν κι όλα ερευνώνται. 

Το μόνο χειροπιαστό σημείο, από όπου ξεκίνησε η έρευνα, υποστηρίζεται ότι είναι η ενημέρωση αστυνομικού από έναν πρόσφυγα για την κυκλοφορία του φυλλαδίου, το οποίο του παρέδωσε, λέγοντας του ότι την προηγούμενη νύχτα κυκλοφόρησε ευρύτατα στον καταυλισμό, με διανομή σε μορφή «έκτακτου παραρτήματος». 

Οι εκπρόσωποι διεθνών κι ελληνικών ΜΚΟ, που βρίσκονται στην Ειδομένη, εξετάστηκαν για το περιστατικό, ωστόσο δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, καθώς γνώριζαν τις συνέπειες.

πηγή : antenna.gr