ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Aποκαλυπτικές εικόνες από το hotspot της Χίου- Εξώδικο στην κυβέρνηση ετοιμάζει ο δήμος

Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένοι οικίσκοι, διαλυμένα ιατρεία, αλλά και ζημιές στα μηχανήματα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών της Frontex συνθέτουν τη σημερινή εικόνα ενός κέντρου που κόστισε συνολικά στο ελληνικό δημόσιο πάνω από 2 εκ. ευρώ για την κατασκευή του, αναφέρεται χαρακτηριστικά, την ώρα που εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι απέδρασαν από το hotspot συνωστίζονται στο λιμάνι της Χίου αναμένοντας πλοίο για τον Πειραιά, κάτι που πάντως δεν προβλέπεται να συμβεί προς το παρόν. 

Χαρακτηριστικές των όσων έγιναν την Παρασκευή στο hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, με τα επεισόδια μεταξύ μεταναστών, πέντε από τους οποίους μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του νησιού, είναι οι φωτογραφίες από το εσωτερικό του χώρου που δημοσιεύει το politischios.gr.

Ακόμη και αυτή την ώρα, όπως αναφέρει το τοπικό μέσο, δεκάδες άτομα συνεχίζουν να κόβουν τα συρματοπλέγματα και να διαφεύγουν προς την πόλη.

Αποκλεισμένο από μετανάστες το λιμάνι της Χίου

Ολονύχτια «κατάληψη» πραγματοποίησαν, στο λιμάνι της Χίου, εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που το μεσημέρι της Παρασκευής έφυγαν μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Περισσότεροι από 800 πρόσφυγες και μετανάστες περίμεναν για ώρες ένα πλοίο της γραμμής, προκειμένου να βρεθούν στο λιμάνι του Πειραιά. Ωστόσο, το πλοίο «Terajet» που απέπλευσε από τη Λέσβο στις 18:00 χθες το απόγευμα παραμένει ανοιχτά του λιμανιού, ενώ το «Blue Star 1» έδεσε τελικά στο λιμάνι των Μεστών, όπου νωρίτερα είχαν μεταφερθεί με πούλμαν οι επιβάτες του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr στο Κέντρο Κράτησης της ΒΙΑΛ παραμένουν περί τα 600 άτομα, ενώ η κατάσταση εκεί θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Ήδη, εκτελούνται εργασίες για την επισκευή των συρματοπλεγμάτων, ενώ αστυνομικοί εκτελούν περιπολία στην περίφραξη.

Μάλιστα, για την ενίσχυση της τοπικής αστυνομικής δύναμης έφθασαν στη Χίο δύο διμοιρίες των ΜΑΤ, αποτελούμενες από 45 άτομα. Μετά δε τη μαζική φυγή των προσφύγων, βρίσκονται σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν νέες αποδράσεις.

Εξώδικο προς την κυβέρνηση ετοιμάζει ο δήμος Χίου

 

Καταγγέλλοντας πως η κυβέρνηση παραβίασε τους όρους παραχώρησης της ΒΙ. ΑΛ. όπου δημιουργήθηκε το hot spot, ο δήμος Χίου ετοιμάζει εξώδικο προς την κυβέρνηση. Ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς εξήγησε μιλώντας στο Mega πως υπάρχει πρόβλημα και με τη σίτιση των φιλοξενούμενων στο νησί καθώς για την ανάθεσή της ορίστηκαν τέτοιες προδιαγραφές που μόνο μία εταιρεία από όλη την Ελλάδα τις πληρούσε.

«Είμαι βέβαιος πως έγινε είτε από σοβαρή αμέλεια είτε από αφέλεια», τόνισε χαρακτηριστικά, «υπάρχει θέμα σκοπιμότητας», πρόσθεσε.

Εξήγησε εξάλλου πως πολλές τοπικές επιχειρήσεις σίτιζαν εδώ και ένα χρόνο μετανάστες και πρόσφυγες και διερωτήθηκε γιατί δεν ελήφθησαν υπόψη και οι δικές τους προδιαγραφές στον διαγωνισμό.

Με φόντο τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης, η εφημερίδαΠολίτης της Χίου δημοσιεύει φωτογραφίες από τις ζημιές και δηλώσεις των αστυνομικών που παραμένουν σε απόγνωση παρά την ενίσχυση του κέντρου με δύο διμοιρίες των ΜΑΤ: «Εδώ που φτάσαμε το κέντρο θα πρέπει να διαλυθεί και να στηθεί ξανά από την αρχή. Όσα λέγαμε κι εμείς και οι συνάδελφοί μας από τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας δυστυχώς επαληθεύτηκαν. Ένα μήνα τώρα φωνάζαμε να μας ενισχύσουν. Το Υπουργείο θεωρούσε ότι το κάναμε για να μην πιεστούμε. Όμως δείτε τι έγινε όταν 30 άτομα φυλάνε 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Ποιος θα τους σταματήσει; Με ποιο μέσο; Και με ποια δικαιοδοσία αφού μέχρι την ώρα που έγιναν τα επεισόδια δεν είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο που θα ρύθμιζε όλες αυτές τις λεπτομέρειες».