ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απορριπτική η απόφαση για Ρωμανό – Σε ετοιμότητα οι αρχές για αντιδράσεις και επεισόδια

romanos-aporriptikh-apodash

Στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας) στα ΤΕΙ της Αθήνας.

Σημειώνεται πως το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής απέρριψε το αίτημα του 21χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνας για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ρωμανός να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Σήμερα είναι η 23η ημέρα που ο κρατούμενος αρνείται να φάει, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Εχει χάσει πάνω από 17 κιλά και κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του. Οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται «αναμενόμενη».

Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Σε ανακοίνωση για τον απεργό πείνας, που εξέδωσε στις 29/11, το ΠΑΣΟΚ, τονίζεται πως «ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της». Οι διαβουλεύσεις που γίνονται μέσα στη συγκυβέρνηση, ώστε να βρεθεί λύση, είναι πυρετώδεις.

Η κυβέρνηση αναζητά εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση ,που θα δώσει τη λύση και εξετάζει όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού, τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού. Η απόφαση του Συμβουλίου αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ενώ υπενθυμίζεται πως η γνωμοδότηση του εισαγγελέα ήταν αρνητική.

Μάλιστα, ήδη, οι κ.κ. Αθανασίου και Λοβέρδος προκρίνουν την παρακολούθηση μαθημάτων από τη φυλακή μέσω τηλεδιάσκεψης και τη χορήγηση αδειών μόνο στην εξεταστική περίοδο.

Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα

Την ίδια ώρα, πλήθος εκδηλώσεων και διαμαρτυριών έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με αίτημα να επιτραπεί στον 21χρονο να φοιτήσει στη σχολή στην οποία πέρασε. Ομως, λόγω της υποδικίας του υπάρχει κίνδυνος απόδρασης -όπως έκρινε ο ειδικός ανακριτής που είχε ζητήσει την προφυλάκισή του.

Με αίτημα να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες από τη στιγμή που το ίδιο το Δίκαιο του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση-διαμαρτυρία περίπου 5.000 ατόμων. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό που ξεκίνησε από την πλατεία Μοναστηρακίου, ξέσπασαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Νεαροί έκαψαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ στην οδό Στουρνάρη, έβαλαν φωτιές σε κάδους, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έκαψαν μηχανές, ενώ η αστυνομία απάντησε με χημικά. Συνολικά για τα επεισόδια έγιναν 15 προσαγωγές.

Στο μεταξύ, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτηρίων έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας για τον Νίκο Ρωμανό.

Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 7:30 το πρωί, πραγματοποιείται συμβολική και ειρηνική κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης από νεαρούς που εκφράζουν, με αυτό τον τρόπο, την αλληλεγγύη τους στο νεαρό κρατούμενο. Σύμφωνα με το Cretalive.gr, η εικόνα είναι ήρεμη και οι εργαζόμενοι προσέχονται κανονικά στο δημαρχείο.

Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα και το κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί, αντεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας.

Πηγή: protothema.gr