3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόβαση μεταναστών στη Λέσβο – Κίνδυνος κατάρρευσης των υποδομών στη Μόρια

Λίγες μόλις ώρες μετά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Βερολίνο και τις κοινές του δηλώσεις με την Άνγκελα Μέρκελ – μεταξύ αυτών και για το προσφυγικό – η Λέσβος έζησε ημέρες 2015, καθώς εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν χθες με βάρκες στη Σκάλα Συκαμιάς.

Πρόκειται για μία από τις μαζικότερες αφίξεις μετά την έξαρση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης την διετία 2015-2016, με το Λιμενικό να επισημαίνει μάλιστα πως παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με τις τουρκικές Αρχές δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Από την πλευρά τους, τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ Λέσβου, που μιλούν για κίνδυνο κατάρρευσης των υποδομών, περιγράφοντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο.

Τι είπαν Μητσοτάκης – Μέρκελ για το προσφυγικό

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Μητσοτάκη, οι δύο ηγέτες έστειλαν «μήνυμα» στην Άγκυρα, όσον αφορά την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές και η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε και τη ανάγκη για ευρωπαϊκή φύλαξη των συνόρων και σημείωσε ότι η ελεύθερη διακίνηση εντός της ΕΕ απαιτεί και φύλαξη των συνόρων. Δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες που καρπούνται τα ωφελήματα χωρίς να θέλουν να συμβάλλουν, ανέφερε. Σημείωσε ακόμη ότι το μεταναστευτικό θα τεθεί σε επίπεδο ΕΕ σε σχέση με το συμφωνία που αποκαλείται Δουβλίνο 4. Όσο για τη χώρα μας, προανήγγειλε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για το άσυλο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει τους πόρους για την παροχή ανθρώπινων συνθηκών στα κέντρα φιλοξενίας.

Στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στο Παρίσι, έτσι και στο Βερολίνο  εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες με το διεθνές δίκαιο ενέργειες.

«Απόβαση» στη Λέσβο

Λίγες ώρες αργότερα στη Λέσβο πέρασαν 547 μετανάστες και πρόσφυγες με 13 φουσκωτές λέμβους, οι οποίοι εντοπίστηκαν στα βόρεια του νησιού, στη Σκάλα Συκαμιάς.

Συνολικά στην ακτή αποβιβάσθηκαν 547 άτομα, 177 άνδρες, 124 γυναίκες και 246 παιδιά. Από αυτούς, οι 193 μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας και οι υπόλοιποι παρέμειναν στον καταυλισμό της Ύπατης Αρμοστείας στη Συκαμιά, το λεγόμενο «stage 2» με προοπτική να μεταφερθούν στη Μόρια σήμερα, προκειμένου να καταγραφούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή από σήμερα επιχειρούν, πέραν των άλλων, και δυο πλοία τύπου ΠΑΘ του Λιμενικού Σώματος.

Κρούουν τον κώδωνα οι εργαζόμενοι στη Μόρια

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή των εργαζομένων στο ΚΥΤ ΚΥΤ Λέσβου. Όπως αναφέρουν η δομή της Μόριας, χωριτηκότητας 3.000 ατόμων, φιλοξενούνται 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες και το Κέντρο μοιάζει με βόμβα έτοιμη να εκραγεί.

«Οι συνθήκες ζωής των πλεοναζόντων φιλοξενουμένων είναι τουλάχιστον  προσβλητικές για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η δική μας», αναφέρουν και πρόσθέτουν: «Η κατάσταση είναι οριακή και εγκυμονεί κινδύνους  για ξέσπασμα επιδημιών, θανάτων σε περίπτωση πολύ αντίξοων καιρικών συνθηκών, αυτοκτονιών, εξεγέρσεων ή και ανεξέλεγκτων παραβατικών συμπεριφορών από την πλευρά των φιλοξενουμένων καθώς οι υπεράριθμοι διαβιούν σε άθλιες συνθήκες».