ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άρχισε η αποστολή SMS για την τρίτη δόση σε 285.000 πολίτες – Ποιους αφορά

Την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19.

Επιπλέον, γνωστοποίησε πως από το απόγευμα της Δευτέρας άρχισε η αποστολή sms σε 285.000 πολίτες οι οποίοι έχουν προτεραιοποιηθεί για να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.

Όπως είπε, ξεπεράσαμε τα 11 εκατ. δόσεις εμβολιασμού, ενώ αναφέρθηκε και στη συμμετοχή των ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα, κάνοντας λόγο για περίπου 1.000 γιατρούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν.

Την διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς έκανε η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου.

Μάλιστα έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3% ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο κάτι που δείχνει ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.