ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Άστραψε και βρόντηξε» ο στρατηγός Λεοντάρης για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένη βοήθεια και όχι άλλα λόγια ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης.

Γράφειο Κώστας Αττίας

ΟΑρχηγός της Εθνικής Φρουράς συμμετείχε στην Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπήςτης Ευρωπαϊκης Ένωσης σε επίπεδο ΑρχηγώνΕνόπλων Δυνάμεων. Εκεί συζητήθηκε καιη επιχείρηση SOPHIA δηλαδήη ναυτική επιχείρηση που γίνεται γιατον έλεγχο των παράτυπων μεταναστευτικώνροών προς την Ευρώπη.

Ταπλοία της δύναμης ελέγχουν τις ροέςστην κεντρική και δυτική Μεσόγειο όμωςο Στρατηγός Λεοντάρης θύμισε στουςΕυρωπαίους πως η δραματική αύξηση ροών παρατηρείται στην ανατολική Μεσόγειοκαι για αυτό οφείλουν να αυξήσουν τηνπαρουσία πλοίων στα ανοιχτά των κατεχομένων αφού εκεί υπάρχει κερκόπορτατην οποία η Τουρκία χρησιμοποιεί ως«γέφυρα» και είναι ένα σημείο στο οποίοη Κυπριακή Δημοκρατία δεν ασκεί πλήρηέλεγχο.

ΟΑρχηγός της Εθνικής Φρουράς μίλησε όμωςκαι για το ΝΑΤΟ λέγοντας πως ηΤουρκία διεξάγειέναν πλήρους κλίμακας υβριδικό πόλεμοεναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας με παράνομες ενέργειές στον Εθνικό ΕναέριοΧώρο και στην Αποκλειστική ΟικονομικήΖώνη (ΑΟΖ) της Κύπρουεκμεταλλευόμενη πολλές φορές τη συμμετοχήτης στις επιχειρήσεις τουΝΑΤΟ.

Αυτό λοιπόν αναπόφευκτα δημιουργεί αρνητικές προοπτικές στην εμβάθυνση της συνεργασίας μετο ΝΑΤΟ όπως είπε ο Στρατηγός παρουσία του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπήςτου ΝΑΤΟ.