ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αυτά είναι τα SMS που «καίνε» τον Γιάννη Λαγό – Ο αρχηγός και τα ερωτικά μηνύματα (φωτό)

Ρόλο οργανωτή φέρεται να είχε στα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ο βουλευτής, Γιάννης Λαγός.

 

H Εφημερίδα των Συντακτών φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα SMS που «καίνε» τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται για γραπτά μηνύματα που αντάλλαξε με άλλα μέλη του κόμματος αλλά και την κατηγορούμενη Νικόλ Μπενέκη.

Νέα στοιχεία για το μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο “Συνεργείο” στην Ηλιούπολη, φέρνει στο φως ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών».  Η οργανωμένη επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, που οδήγησε στην άρση της ασυλίας Λαγού και Μίχου, φαίνεται πως στοιχειοθετείται από sms του βουλευτή του κόμματος που υποδεικνύουν την προσωπική του συμμετοχή στο περιστατικό.

Θυμίζουμε ότι η επίθεση έγινε στις 10 Ιουλίου του 2013 από ομάδα 100 χρυσαυγιτών που επέβαιναν σε 50 μηχανάκια. Το τάγμα απάρτιζαν μέλη των Πυρήνων της Νίκαιας, του Πειραιά και των Νοτίων Προαστίων και αφού πέρασε από κεντρικούς δρόμους της Ηλιούπολης φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή» και σκορπώντας προκηρύξεις του κόμματος, σταμάτησε έξω από το στέκι, έσπασε με ρόπαλα την είσοδο και όρμησε στο στέκι όπου κατέστρεψε ό,τι βρήκε μπροστά του σημειώνοντας μεγάλες υλικές ζημιές (ηχεία, μηχανήματα, οικιακές συσκευές). Εκείνη την ώρα στον χώρο του στεκιού γίνονταν μαθήματα Αγγλικών.

Ως επικεφαλής του τάγματος περιγράφεται από τις καταθέσεις μαρτύρων ο Λαγός, που μάλιστα συμμετείχε στην έφοδο με το βουλευτικό του αυτοκίνητο. Εκτός όμως από το αυτοκίνητο, γραπτά μηνύματα τα οποία αντάλλαξε με άλλα μέλη της Χρυσής Αυγής και τα οποία μέχρι σήμερα παρέμεναν άγνωστα, αποκαλύπτουν τον καθοδηγητικό και συντονιστικό ρόλο του. Από τα μηνύματα είναι προφανής επίσης η συχνότητα των βίαιων αυτών ενεργειών που αποτελούν καθημερινότητα για τα μέλη του φασιστικού κόμματος.

Την ημέρα της επίθεσης και μετά τις βίαιες πράξεις του τάγματος, ο Παναγιώτης Μπαμπάνης, στέλεχος της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά, στέλνει στον Γιάννη Λαγό.

ό.

sms1

Όμως η απόλυτη ομολογία του Λαγού για την επίθεση και την προσωπική του συμμετοχή σε αυτή έρχεται στα μηνύματα που ανταλλάσσει με το στέλεχος της οργάνωσης Αθανάσιο Πατσαλή, στον οποίο αναφέρει: «Φίλες έχουμε θέμα στον Άλιμο. Ήρθαμε και τους γ@@ε. Γίνανε κάτι προσαγωγές» και καταλήγει σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να χαθεί ποτέ ο δρόμος». Το δημοσίευμα σημειώνει πως «ο δρόμος» είναι η συνέχιση των ταγμάτων.

Δύο μέρες μετά τα μηνύματα για την επίθεση είναι ξεκάθαρα:

sms2

Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης και το μήνυμα άλλου στελέχους του ναζιστικού κόμματος που υπογράφει ως Δημήτρης-Βάτραχος Νότια Προάστια, στο Γιάννη Λαγό. «Συγνώμη για την ενόχληση, αλλά είμαι περήφανος για εσάς και τα αδέρφια μου. Κλαίω που δεν ήμουν εκεί. Περίμενα πώς και πώς αυτή τη μέρα και τα έφερε έτσι η μοίρα να μην είμαι εγώ εκεί. Αίμα Τιμή» έγραφε ο οπαδός της Χρυσής Αυγής με το Λαγό να απαντά: «Να “σαι καλά λεβεντιά. Αυτή ήταν και θα είναι η Χρυσή Αυγή».

 

Τέλος, υπάρχει και η συνομιλία του Γιάννη Λαγού με την κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Νικόλ Μπενέκη, το βράδυ που σημειώθηκε η επίθεση.