ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Αυτό είναι το ελληνικό επιχειρησιακό σχέδιο για «κόκκινες», «πορτοκαλί» και «πράσινες» πτήσεις

Εν όψει επαναλειτουργίας των αεροδρομίων στη χώρα μας έχουν ήδη καταρτιστεί ειδικά εγχειρίδια για την κατάταξη των χώρων με βάση τα κρούσματα και τα θύματα σε αυτή η οποία θα προκύπτει από την εβδομαδιαία αξιολόγηση του επιδημιολογικού φορτίου και στοιχείων κάθε χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών.

Τα παραπάνω δεδομένα θα τοποθετούνται σε χάρτη στο κέντρο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στον οποίο οι χώρες θα χαρακτηρίζονται ως «κόκκινες», «πορτοκαλί», «πράσινες» και «κίτρινες», ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχειά έτσι ώστε να επιλέγονται οι πτήσεις στις οποίες θα γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μάλιστα, στις «πράσινες» χώρες σε σύνολο 150 περίπου επιβατών ένας με δύο έλεγχοι, στις «κίτρινες» τουλάχιστον πέντε με δέκα έλεγχοι, στις «πορτοκαλί» χώρες 20 με 30, ενώ στις «κόκκινες» χώρες ενδεχομένως να γίνεται δειγματοληψία ακόμη και στους μίσους επιβάτες της πτήσης.

Προκειμένου να εφαρμοστεί ωστόσο το παραπάνω επιχειρησιακό σχέδιο αναμένεται να δημιουργηθούν 15 ομάδες κρούσης οι οποίες θα δρουν στα αεροδρόμια της χώρας με 500 γιατρούς και συγκεκριμένα με στρατιωτικούς γιατρούς, νοσηλευτές και κλιμάκια του ΕΟΔΥ και ΓΓΓΠ. Οι ομάδες αυτές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προβαίνουν σε δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πτήσεις από το εξωτερικό που φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στην περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα, θα γίνεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους και θα μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα.