ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης βλέπουν οι Έλληνες

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει άμεσα και το ποσό που αποταμιεύεται για τις συντάξεις, αφού υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος θα πρέπει να αποταμιεύει μέχρι και το 40% του τρέχοντος μισθού του για να μπορεί να λάβει στο μέλλον μια ικανοποιητική σύνταξη.

Ωστόσο, δεδομένης της κατάστασης της χώρας, το 83% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να αποταμιεύει περισσότερο από το 5-10% του εισοδήματός του για τη σύνταξή του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, ο αριθμός των εργαζομένων ηλικίας άνω των 55 ετών, έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Στην Ελλάδα, μόλις το 27% των εργοδοτών ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική για την προσέλκυση και διατήρηση εργαζομένων ηλικίας μεγαλύτερης των 55 ετών. Το 64% των εργοδοτών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι ηλικίας 55 ετών και άνω θα πρέπει να εργάζονται ίδιες ώρες με τις νεότερες γενιές, ενώ το 43% δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι αυτής της ηλικιακής κλίμακας είναι λιγότερο παραγωγικοί από ότι οι εργαζόμενοι μικρότερης ηλικίας (κάτω των 35 ετών).

Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης επηρεάζει και την απασχολησιμότητα. Χαρακτηριστικά, το 95% δήλωσε υπέρ της δια βίου μάθησης ανεξαρτήτου ηλικίας, γεγονός που συμπίπτει με το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο (93%). Ακόμη, το 91% πιστεύει ότι θα πρέπει να γίνεται μια ανανέωση ικανοτήτων ανά 5 χρόνια, για τη βελτίωση  της απασχολησιμότητας.

Αντίθετα, το 70% πιστεύει ότι οι ήδη αποκτηθείσες δεξιότητες είναι αρκετές για όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Τέλος, το 76% δήλωσε ότι είναι πιο δύσκολο για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 55 ετών να αποκτήσουν νέες δεξιότητες.

Πηγή: ΑΜΠΕ