ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Χαλαρώνουν τα μέτρα: Αύξηση του ορίου ατόμων στα μαγαζιά

Αλλάζει ο μέγιστος αριθμό ατόμων μέσα στα καταστήματα λιανεμπορίου και πλέον η αναλογία γίνεται 1 άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα.Σήμερα οι ειδικοί εισηγούνται στα καταστήματα λιανικού εμπορίου να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, χωρίς ανώτατο όριο.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται από 15 Ιουνίου να καταργηθεί το μέτρο του 50% στις λαϊκές αγορές και στις εκκλησίες να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Από εκεί και πέρα, τη Δευτέρα 31 Μαΐου έχει προγραμματισθεί το άνοιγμα των γυμναστηρίων, των κέντρων αισθητικής και των χώρων δεξιώσεων.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτοκολλά που θα ισχύσουν για τα γυμναστήρια είναι 1 self test την εβδομάδα για εργαζόμενους και αθλούμενους και υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας.

Επίσης, θα ισχύουν οι αποστάσεις και τα μετρά υγιεινής. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένας αθλούμενος ανά 10 τ.μ., τα παράθυρα θα παραμένουν ανοιχτά και ο κλιματισμός και τα αποδυτήρια θα είναι κλειστά.
Στο μεταξύ, αυξάνεται διαρκώς η κυκλοφορία των δύο μεταλλαγμένων στελεχών, της «βρετανικής» και «νιγηριανής» στην Ελλάδα … πιέζοντας για ταχεία «δράση» του εμβολιαστικού προγράμματος ώστε να καλυφθεί με τα εμβόλια μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Ανοίγουν γυμναστήρια, σπα και κέτερινγκ
Η “νιγηριανή” μετάλλαξη Β.1.1.318 καλύπτει πλέον το 9,16% του συνόλου των ελεγχθέντων για μεταλλάξεις δειγμάτων, ενώ πριν δύο εβδομάδες κάλυπτε το 7,02%. Αντίστοιχα αυξημένη, βέβαια, είναι και η “βρετανική” που πλέον καλύπτει το 68,82% του συνόλου των δειγμάτων που έχουν ελεγχθεί για μεταλλάξεις (66,91% πριν από δύο εβδομάδες). Οι δύο αυτές μεταλλάξεις μετρούν 1217 και 9241 κρούσματα αντίστοιχα, ενώ συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί στη χώρα μας 10610 περιστατικά από 17 παραλλαγές του πανδημικού ιού.

Οι μεταλλάξεις κρατούν πιο βραδύ το ρυθμό της αποκλιμάκωσης της επιδημίας και δημιουργούν προβληματισμό στους ειδικούς σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αν και όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές τα υπάρχοντα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι των πιο συχνών μεταλλάξεων.

Τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μια συνεχόμενη πτώση των δεικτών του τρίτου κύματος, τόσο των κρουσμάτων όσο και των κρισιμότερων, δηλαδή νέων νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων – που θεωρούνται και οι πλέον αξιόπιστοι για την πορεία του κύματος. Οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τις τελευταίες πέντε ημέρες είναι σταθερά κάτω από 300, γεγονός που έχει δώσει μια “ανάσα” στα νοσηλευτικά ιδρύματα. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονταν έως χθες σε 540. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν δύο μήνες ανέρχονταν σε 728, παρουσιάζουν πτώση δηλαδή κατά 35%.