ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χανιά: Στα δίχτυα των ψαράδων πιάστηκε μεγάλος καρχαρίας – αλεπού

Την προσοχή όλων όσων βρέθηκαν το πρωί στο λιμάνι της Παλαιόχωρας στο Σέλινο Χανίων «τράβηξε» η ψαριά ενός αλιευτικού που δεν ήταν άλλη από έναν μεγάλο καρχαρία.

Σύμφωνα με το flashnews.gr ο καρχαρίας που πιάστηκε από τους αλιείς στα ανοιχτά της Παλαιόχωρας, σύμφωνα με πληροφορίες ανήκει στο είδος καρχαρίας – αλεπού ενώ οι καρχαρίες αυτοί είναι γνωστοί και ως αλεποκαρχαρίες, αλεπόσκυλοι και καρχαρίες θεριστές.

Οι εν λόγω καρχαρίες, αν και περιστασιακά εμφανίζονται στα ρηχά, παράκτια ύδατα, οι αλεπόσκυλοι είναι κυρίως πελαγικά είδη. Προτιμούν τον ανοικτό ωκεανό, χωρίς να πάνε βαθύτερα από 500 μέτρα (1.600 πόδια). Οι κοινοί αλωπίες τείνουν να είναι πιο συχνοί σε παράκτια ύδατα πάνω από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα.

Οι αλεπόσκυλοι είναι ενεργοί θηρευτές: Η ουρά είναι στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται ως όπλο για να ζαλίζει το θήραμα. Με διαφορά το μεγαλύτερο από τα τρία είδη είναι ο κοινός αλωπίας, Alopias vulpinus, ο οποίος μπορεί να φθάσει σε μήκος 6,1 μέτρα και βάρος πάνω από 500 κιλά). Ο μεγαλόφθαλμος αλωπίας, Alopias superciliosus, είναι επόμενος σε μέγεθος, φθάνοντας σε μήκος 4.9 m. Με μήκος μόλις 3 μέτρα, ο πελαγίσιος αλωπίας, Alopias pelagicus, είναι ο μικρότερος.