ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χειροπέδες σε… κυνηγούς θησαυρών στην Καβάλα!

Χειροπέδες σε δύο άντρες οι οποίες έψαχναν για… θησαυρό έβαλαν οι αστυνομικοί στην Καβάλα!

Οι δύο δράστες έκαναν έρευνες σε μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές σωστικές ανασκαφές στον ελλαδικό χώρο, στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λιθοχώρι.
Πρόκειται για έναν 44χρονο Έλληνα και έναν 43χρονο αλλοδαπό που βρισκόταν παράνομα στη χώρα, οι οποίοι εντοπίστηκαν να σκάβουν με ένα κρουστικό εργαλείο και μία γεννήτρια τα οποία κατασχέθηκαν αναζητώντας αρχαία νομίσματα ή και κρυμμένες λίρες. Έτσι, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων.
Στον οικισμό στον οποίο έκαναν τη λαθρανασκαφή είχε γίνει την περίοδο 2006 – 2010 αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία αποκάλυψε τα ταφικά έθιμα των Θρακών αριστοκρατών φέρνοντας στην επιφάνεια μοναδικής αξίας ευρήματα. Μεταξύ άλλων, είχε βρεθεί ένα εκτεταμένο νεκροταφείο που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. ως τα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. με ενταφιασμούς και καύσεις ανθρώπων, καθώς και ενταφιασμούς αλόγων με ιππήλατα οχήματα με χάλκινα και σιδερένια εξαρτήματα και προσαρτήματα, μερικά από τα οποία βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Εκτός από δυο άμαξες που μεταφέρθηκαν τότε στο μουσείο, τα υπόλοιπα ευρήματα έμειναν εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες και τις ορέξεις των αρχαιοκαπήλων, που δρουν από τότε ανενόχλητοι καθώς διακόπηκε και η 24ωρη φύλαξη του χώρου.