slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσοχοΐδης: Κυκλοφορούν ελεύθεροι σκληροί κακοποιοί! «Είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου;»

«Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου;» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αποκαλύπτοντας παράλληλα υπόθεση Αλβανού κακοποιού, που το 2015 καταδικάστηκε σε 14 έτη κάθειρξης και αποφυλακίστηκε το 2019!

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που επέφερε στον τομέα της εγκληματικότητας ο νόμος Παρασκευόπουλου μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία αναζητά μόνο στην Αττική 117 σκληρούς ποινικούς, οι οποίοι αποφυλακίστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια με τις ευεργετικές διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να ξαναγυρίσουν το οργανωμένο έγκλημα.
Απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και την εγκληματικότητα είπε μεταξύ άλλων: «Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε ευχαριστημένοι με τον νόμο Παρασκευόπουλου; Τις τελευταίες ημέρες ασχολούμαστε με μια υπόθεση: υπάρχει Αλβανός κακοποιός -το αναφέρω για τον εθνοτικό προσδιορισμό και δεν έχει ρατσιστικά χαρακτηριστικά- ο οποίος το 2015 φυλακίστηκε με 14 έτη κάθειρξης. Μπήκε Φεβρουάριο 2015 και βγήκε 12 Αυγούστου 2019 με τις ευεργετικές διατάξεις Παρασκευόπουλου. Περίπου 20 ημέρες μετά κάνει ληστεία με απόπειρα φόνου. Τον Φεβρουάριο του 2020 εντοπίζεται και καταδιώκεται από την Ελληνική Αστυνομία. Πυροβολεί για να σκοτώσει αστυνομικούς. Αυτός καταζητείται. Ξέρετε πόσες περιπτώσεις τέτοιες έχουμε; Μόνο στην Αττική και μόνο στο τμήμα Κλοπών-Διαρρήξεων υπάρχουν 117 περιπτώσεις την τελευταία διετία. Και όλοι αυτοί είναι έξω και επαναλαμβάνουν τα άγρια εγκλήματα. Κάποια στιγμή νομίζω αν σας πονάει η ανακύκλωση της εγκληματικότητας και αν συμφωνείτε ότι χρειάζεται εγρήγορση είμαστε εδώ. Υπάρχει χώρος συνεννόησης. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα!».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης υποστήριξε ότι τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας ακόμα και των σκληρών περιστατικών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το αίσθημα ανασφάλειας των πολιτών έχει επηρεαστεί από την βαρβαρότητα του μεμονωμένου εγκλήματος στα Γλυκά Νερά και από την αναζωπύρωση του ξεκαθαρίσματος κυκλωμάτων από μπράβους και νονούς της νύχτας.
«Αύξηση εγκληματικότητας δεν υπάρχει. Και το 2021 έχουμε μειωμένα νούμερα στα μεγάλα εγκλήματα, ανθρωποκτονίες, ληστείες κ.ά. Στο πρώτο 5μηνο του 2021 είχαμε μείωση 10 εως 40% στα σκληρά εγκλήματα σε Αθήνα και Επικράτεια σε σχέση με το 2020. Να σημειωθεί ότι το 2020 είχαμε χαμηλά νούμερα λόγω πανδημίας και περιορισμών στις μετακινήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοϊδης, για να προσθέσει: «Τι υπήρξε όμως και πυροδότησε φόβο και ανασφάλεια; Η βαρβαρότητα στα Γλυκά Νερά και το ξεκαθάρισμα των μπράβων. Στα Γλυκά Νερά έγινε κάτι ανήκουστο. Στραγγάλισαν μια μητέρα δίπλα στο βρέφος της. Μας εξοργίζει και μας ξεπερνά, αλλά αυτό το περιστατικό είναι μοναδικό, όσο και αν μας φοβίζει. Τους δράστες τους αναζητά η ΕΛΑΣ με πείσμα. Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά δεν μεταφράζεται αυτόματα σε ανασφάλεια».
«Οι μπράβοι περιοδικά λύνουν τους λογαριασμούς τους, από το 2007, 2012, 2018 κ.ά. Το 2018 είχαμε επτά αλληλοεκτελέσεις μπράβων. Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την επικίνδυνη κλιμάκωση. Όμως, είναι ξεκαθάρισμα που δεν αφορά τη ζωή του πολίτη. Δεν το υποτιμούμε, αλλά να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Συμπερασματικά: με Γλυκά Νερά και μπράβους δεν ανεβαίνει η εγκληματικότητα. Δεν το υποτιμώ, αλλά είναι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν την δικαιολογημένη αύξηση της ανασφάλειας των πολιτών. Όμως, αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η εγκληματικότητα μειώνεται και δεν αυξάνεται. Η εγκληματοφοβία αυξάνεται λόγω αυτών των γεγονότων που σας ανέφερα».
Ο κ. Χρυσοχοϊδης απάντησε και στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τον κατηγορεί ότι ασχολείται με την περιστολή των κοινωνικών διαμαρτυριών και με την δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, αφήνοντας εκτεθειμένες τις γειτονιές από την περιφρούρηση. Συγκεκριμένα, είπε: «Φοβάμαι ότι με σπουδή εγκλωβίζονται ορισμένοι σε συνθήματα αμφιθεάτρου. Κάποια στιγμή κατηγορούσατε την κυβέρνηση για χούντα και απαγόρευση συγκεντρώσεων. Σας λέω λοιπόν ότι κάθε μήνα έχουμε 700 συγκεντρώσεις, 23 την ημέρα. Στις 100 εργατοώρες της αστυνομίας -με 700 συναθροίσεις τον μήνα- οι 4,6 εργατοώρες αφιερώνονται σε αυτές τις συναθροίσεις. Οι 67,4 ώρες στην αστυνόμευση και την καταστολή του εγκλήματος, οι υπόλοιπες σε διοίκηση και φύλαξη στόχων. Προκύπτει λοιπόν αβίαστα ότι ο πολιτικός συσχετισμός καταρρίπτεται. Συνοψίζω: η εγκληματικότητα μειώνεται από 10%-40% κατά περίπτωση. Αυξάνεται μόνο σε παραχαράξεις και απάτες. Η εγκληματοφοβία αυξήθηκε για συγκυριακούς λόγους. Αυτή είναι η βάση συζήτησης. Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να λύσουμε».
«Το οργανωμένο έγκλημα δεν αφορά πέντε συμμορίες μπράβων. Αυτή η κατηγορία παίρνει σιγά σιγά μορφή οργάνωσης με χρήμα και διεθνή δράση. Απασχολεί διεθνείς διωκτικές αρχές και Europol. Μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε όταν μιλώ για θεσμούς. Κυβερνούσατε πέντε χρόνια, μην κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Τι κάνατε τα πέντε χρόνια γι’ αυτό το ζήτημα; Τίποτα. Όπως δεν κάνατε τίποτα για την Αστυνομία. Δεν πήρατε ούτε ένα αυτοκίνητο. Δεν αγοράσατε ούτε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Βρήκαμε 16 χιλιάδες ληγμένα αλεξίσφαιρα. Εμείς καλούμαστε σήμερα να τα διορθώσουμε όλα αυτά, Είναι διεθνές πρόβλημα και για να μην φτάσουμε να επηρεάζουν αυτά τα φαινόμενα τους θεσμούς, πήραμε μέτρα. Πήγα στον εισαγγελέα και χρειάζεται συντονισμός και συγκεκριμένο σχέδιο. Η ΕΛΑΣ έχει ήδη αναδιοργανώσει το σχέδιό της. Δεν κοιτάμε ως θεατές το έγκλημα. Ανησυχούμε και ανασυντάσσουμε τις δυνάμεις. Έχουν ξεκινήσει έρευνες, συλλήψεις και προσαγωγές εκεί που πρέπει. Τα πολλά λόγια περιττεύουν. Θα κριθούμε από το έργο».
«Μέχρι σήμερα πάνω από έξι φορές η αντιπολίτευση μας εγκάλεσε για αστυνομοκρατία, περιορισμό δικαιωμάτων κ.ά. Κάθε φορά οι ισχυρισμοί αυτοί κατέπεσαν στην πράξη και αποδείχθηκαν έωλα συνθήματα και άτοπες γενικεύσεις» τόνισε σε άλλο σημείο, για να προσθέσει «Πριν λίγους μήνες διαδηλώνατε με πανό έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές. Τώρα τι λέτε: έξω οι κλέφτες από τις γειτονιές; Μας ζητάτε να διαλύσουμε την Δράση -υποσχεθήκατε να την διαλύσετε εσείς όταν επανέλθετε. Ωραία, πηγαίνετε στις γειτονιές της Αθήνας και πείτε το».
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις περιπολίες των γειτονιών, λέγοντας ότι τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο 5μηνο υπήρξε μείωση 20%-37% σε κλοπές, ληστείες κ.ά. στο κέντρο της Αθήνας».
Σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, είπε ότι το 80% των προσλήψεων θα αφορά πτυχιούχους ΑΕΙ, ενώ πρόσθεσε: «Θα καλυφθούν δύο μεγάλοι πανεπιστημιακοί χώροι που διαθέτουν campus, όπου διακινούνται ναρκωτικά, βία κλοπές. Φαινόμενα κοινού ποινικού δικαίου. Ενας από αυτούς τους χώρους είναι η φοιτητική εστία στο πανεπιστήμιο Αθηνών. Η Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου δεν είναι εκτός πανεπιστημίων».