ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Δεν αρκεί το self test! Να κάνουν και μοριακό όσοι μαθητές βρέθηκαν θετικοί λέει η καθηγήτρια Λινού

Σε μοριακό τεστ θα πρέπει να προχωρήσουν όσοι μαθητές βρέθηκαν θετικοί στα self test τονίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, επισημαίνοντας πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως οδηγός για το περαιτέρω άνοιγμα οικονομικών δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και απαντώντας σε ερώτηση αν θα μπορούσαν τα self test να αποτελέσουν έναν οδηγό για τo σταδιακό άνοιγμα της εστίασης, αλλά και των μετατακινήσεων από νομό σε νομό, η κυρία Λινού πρότεινε στο υπουργείο Παιδείας να πάρει ένα τυχαίο δείγμα από τα παιδιά Λυκείου που δήλωσαν αρνητικά και να επαναλάβει με μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί ότι τα self test είναι αξιόπιστα.

Σημείωσε ακόμη ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που βρέθηκαν θετικοί δεν θα πρέπει να γίνουν αντικείμενο ρατσισμού.

Με βάση τα αποτελέσματα που έχουν δηλωθεί ως τώρα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ανέφερε ότι η επιδημιολογική εικόνα είναι βελτιωμένη, αν όπως είπε, βέβαια, «η μεθοδολογία των κατ’ οίκον τεστ δεν έχει ψευδώς αρνητικά».

Σε ότι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca η Αθηνά Λινού δήλωσε ότι οι πολίτες έπρεπε να ενημερωθούν εξ αρχής με ειλικρίνεια για το χαμηλό ποσοστό επιπλοκών. «Ο κίνδυνος του να μην εμβολιαστούν είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο που θα παρουσιαστεί εάν δεν κάνουν το εμβόλιο», τόνισε.