3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο φαινόμενο» λέει για το χτύπημα της κακοκαιρίας στη Μαγνησία ο Λέκκας!

«Ζήσαμε μια επανάληψη του Ιανού με τη διαφορά ότι ο Ιανός είχε μικρότερα ύψη βροχής» τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας αναφορικά με τις τεράστιες καταστροφές σε Πήλιο και Βόλο.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά ακραίο φαινόμενο, δεν έχει καταγραφεί ιστορικά ανάλογο φαινόμενο» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ουσιαστικά συνδυάστηκε το φαινόμενο της ισχυρής βροχόπτωσης με άλλα συνοδά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, οι διαβρώσεις εδαφών και η μεταφορά αντικειμένων.

Πρέπει μέσα από το φυσικογεωγραφικό πλαίσιο της Μαγνησίας να δουμε τι συμβαίμνει είπε ο κ. Λέκκας και συμπλήρωσε πως είναι διαφορετικό αυτό που συνέβη στο Πήλιο και διαφορετικό αυτό που συνέβη στον Βόλο.

Εξήγησε ότι στο ανατολικό Πήλιο υπάρχουν επικληνείς πλαγιές που όταν διαβρώνονται από το πολύ νερό κατολισθαίνουν, ενώ στο Πήλιο υπάρχει μια πολύ μεγάλη λεκάνη 150 τετραγωνικών χλμ, όπου έπεσαν τεράστιος όγκος νερού.

Αυτός ο όγκος νερού, τα 150 εκατ. τόνοι νερού, δεν μπορούν να απορροφηθούν, τόνισε.

Σε ερώτηση αν υπήρχε περίπτωση με έργα υποδομής να έχουν προληφθεί οι μεγάλες ζημιές απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να παραλάβουν ό,τι έργα και να έχουμε κάνει όλο αυτό τον όγκο νερού. Όμως μπορούμε να έχουμε μετριασμό των επιπτώσεων αλλά αυτό απαιτεί χρόνο».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην περιοχή. «Θεωρώ ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι πάρα πολύ σημαντικές και δεν μπορούμε να τις εκτιμήσουμε ακόμη».

Δείτε οσα είπε