ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δεν κάνει πίσω η Θάνου – «Τα όρια ηλικίας θα συζητηθούν»

Την πρόθεσή της να ορίσει άμεσα τη συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για το ζήτημα της παράτασης της ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστών γνωστοποίησε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασιλική Θάνου.

Ερωτηθείσα σχετικά από δημοσιογράφους, η κ. Θάνου είπε ότι την ερχόμενη ή τη μεθεπόμενη Πέμπτη θα ορίσει τη συζήτηση για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ενώπιον της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η ακριβής ημερομηνία θα προσδιοριστεί όταν είναι έτοιμη η εισηγήτρια της υπόθεσης, αντιπρόεδρος Ειρήνη Κιουρτσόγλου.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί το ζήτημα αύριο στην Ολομέλεια του Α.Π.. Ωστόσο, το πρωί έγινε γνωστό ότι η αυριανή συνεδρίαση αναβάλλεται επ' αόριστον, με επίσημη αιτιολογία ότι η κ. Κιουρτσόγλου δεν ήταν έτοιμη.

Παρόλα αυτά η αναβολή ερμηνεύτηκε ως υπαναχώρηση της κ. Θάνου, λόγω των έντονων αντιδράσεων που προκάλεσε στον δικαστικό κλάδο -και όχι μόνο- η πρωτοβουλία της.

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής επανέλαβε σήμερα ότι αλλαγές αναφορικά με την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστικών λειτουργών μπορούν να γίνουν μόνο με αναθεώρηση του Συντάγματος. 

«Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συνταγματική αναθεώρηση. Η ολομέλεια  μπορεί να συνεδριάζει και να αποφασίσει για οποιαδήποτε ζητήματα τίθενται από τα μέλη της και εμάς, για την κυβέρνηση εννοώ, θα είναι ευπρόσδεκτη μία οποιαδήποτε άποψη η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος», σημείωσε.

Ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο και συναντήθηκε με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και με τους αντεισαγγελείς. Επίσης, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση και με την κ. Θάνου.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η σύγκληση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για το συγκεκριμένο θέμα εντείνει ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα στη Δικαιοσύνη, είπε εκ νέου ότι οι ανακοινώσεις (σ.σ. των δικαστικών Ενώσεων) δίνουν μία εικόνα εμφυλίου πολέμου εντός της Δικαιοσύνης.

«Αυτό», πρόσθεσε, «πρέπει να σταματήσει για να μην πλήττεται το κύρος της Δικαιοσύνης και ξέρετε ένα τέτοιο κακό δεν αφορά μόνο τον παρόντα χρόνο αφορά και το μέλλοντα και σωρεύονται προβλήματα τα οποία δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να τα δημιουργούμε. Τα προβλήματα της Δικαιοσύνης είναι πολλά και είναι άλλου τύπου καλούμε λοιπόν τους πάντες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουμε τα προβλήματα της Δικαιοσύνης».