ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Δερμιτζάκης: Να ανοίξει από τώρα η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Υπέρ του ανοίγματος από τώρα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους τάχθηκε ο  καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, τονίζοντας πως είναι πιο ασφαλές να κάθονται οι πολίτες σε ένα τραπέζι εστιατορίου από το να κάθονται τυχαία σε παγκάκια.

«Νομίζω πως είναι πάρα πολύ δύσκολο να πει κάποιος ότι έχει δίκιο όταν η πανδημία αυτή έχει τόσους πολλούς παράγοντες» είπε ο κ. Δερμιτζάκης, μιλώντας στην έκτακτη ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1, «Πανδημία: Ώρα Αποφάσεων», με τον Νίκο Χατζηνικολάου και συμπλήρωσε πως «θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας τα εξής: Όταν κλείνει κάποιος, κλείνει με ένα θεωρητικό μοντέλο το οποίο λέει ότι εάν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα που έχουμε συστήσει, τότε θα μειωθούν τα κρούσματα. Αυτό το ξέρουμε. Το είδαμε αυτόν τον Μάρτιο, το είδαμε σε μικρότερο βαθμό τον Νοέμβριο, δεν το είδαμε τώρα».

«Δεν μπορούμε πια να συζητάμε σε ένα θεωρητικό επίπεδο, σαν να έχουμε ποντίκια στο εργαστήριο και να λέμε ότι είναι απόλυτα προβλέψιμα. Πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας και τις κοινωνικές και τις ψυχολογικές συνέπειες των πολιτών. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές και έχοντας κατά κάποιο τρόπο αποτύχει σε ένα μέρος στο να ελέγξουμε την πανδημία με το lockdown, μπορούμε να διερευνήσουμε διαφορετικές διαδικασίες, οι οποίες να αλλάξουν τη συμπεριφορά των πολιτών. Να την βγάλουν τώρα που είναι καλύτερος ο καιρός σε εξωτερικούς χώρους», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρετε ότι όσο αλλάζει ο καιρός και ανεβαίνει η θερμοκρασία και η ηλιοφάνεια, αν ο κόσμος είναι μέσα, χάνουμε το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, την ηλιοφάνεια και τη θερμοκρασία», σχολίασε χαρακτηριστικά ενώ αναφορικά με το άνοιγμα της εστίασης ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «όσο καθυστερούμε να φέρουμε το άνοιγμα της εστίασης, τόσο πιο δύσκολο είναι να το φέρουμε. Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και η ένταση μεγαλώνει, η αναμονή είναι μεγαλύτερη και οι πολίτες έχουν λιγότερη δυνατότητα να τηρήσουν τα προηγούμενα μέτρα, τόσο είναι πιο επικίνδυνο να ανοίξει τη βαλβίδα πάρα πολύ και να υπάρξει έκρηξη».

«Για αυτό λέγαμε πριν από έναν μήνα περίπου το εξής: Ανοίξτε σιγά σιγά τώρα. Εδώ που είμαστε, τα περιθώρια στενεύουν. Εγώ θα άνοιγα την εστίαση έξω. Από τώρα. Και δεν λέω να ανοίξουν μαζικά όλα τα εστιατόρια. Δεν λέω να ανοίξουν τα πάντα. Δεν θα ήταν πιο ασφαλές οι πολίτες που κάθονται τυχαία σε παγκάκια με take away, να κάθονται σε ένα τραπέζι, τους κανόνες του οποίου έχει ορίσει αυτός που έχει τα τραπέζια;», κατέληξε ο κ. Δερμιτζάκης.