ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία προσφύγων στη Μόρια για το ρεύμα και τη θέρμανση

Ένταση προκλήθηκε, ξανά, σήμερα Τρίτη, στην είσοδο του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Ομάδα Αφγανών, κυρίως γυναικών, με τις οικογένειες τους κατέλαβαν το μεσημέρι την είσοδο του ΚΥΤ και έκλεισαν τον δρόμο, με αίτημα την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην περιοχή όπου έχουν σκηνές.

Με επέμβαση της Αστυνομίας και μετά από διαπραγματεύσεις η συγκέντρωση διαλύθηκε.

Η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας παραμένει ασφυκτική καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των προσφύγων αγγίζει τους 18.000 για έναν χώρο που είναι σχεδιασμένος για 2.000 άτομα.

Χτες σημειώθηκε μια ακόμα τραγωδία, όπου 31χρονος ιρανός βρέθηκε απαγχονισμένος σε χώρο του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ).

Στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ της Μόριας κρατούνται αυτή τη στιγμή 85 συνολικά άτομα για τα οποία συντρέχουν διάφοροι λόγοι κράτησης, κυριότερα επειδή θεωρούνται χαμηλού προσφυγικού προφίλ με λιγότερες πιθανότητες να πάρουν άσυλο ή άτομα που επιστρέφουν στην Τουρκία.

Κινητοποίηση στο Πόρτο Χέλι
Κινητοποίηση στο Πόρτο Χέλι πραγματοποίησε ομάδα προσφύγων μαζί με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τον Φασισμό για τις συνθήκες κράτησης στα καμπ σε νησιά και ενδοχώρα.

«Ανάμεσα στη κατάψυξη της Μόριας και της Σάμου και στην εγκατάλειψη στην ενδοχώρα χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσα τους έγκυες γυναίκες , παιδιά και ανάπηροι ζουν σε άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες απομόνωσης» αναφέρει σε ανάρτηση της η ΚΕΕΡΦΑ.

«Σήμερα βγήκαν στο δρόμο στο Πόρτο Χέλι πρόσφυγες που διαβιούν σε ξενοδοχείο, σε πλήρη απομόνωση και εγκατάλειψη. Ζούν εκεί πάνω από δύο μήνες τετρακόσοι πρόσφυγες. Ένα από τα βασικά ζητήματα είναι η παρακολούθηση τόσο της αίτησης ασύλου στην Αθήνα όσο και ζητημάτων υγείας καθώς αρκετές γυναίκες είναι έγκυες δεν γίνεται με αξεπέραστα εμπόδια» αναφέρει σε άλλο σημείο.