ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαμαρτυρία Βορειοηπειρωτών για το νέο ασφαλιστικό στο κέντρο της Αθήνας

Οι Βορειοηπειρώτες διοργάνωσαν την Πέμπτη (13/02) διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας για το νέο ασφαλιστικό, καθώς, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν «χάνουν» συντάξιμα χρόνια.

Με βάση την «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», που διοργάνωσε το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία προς τη Βουλή, ο λόγος της κινητοποίησης είναι πως από το νέο ασφαλιστικό, με βάση και το νόμο Κατρούγκαλου, προβλέπεται μείωση των συντάξεων των Βορειοηπειρωτών που εργάστηκαν και θεμελίωσαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα στην Ελλάδα, έναντι των συντάξεων των υπολοίπων Ελλήνων.

«Εμείς για την Ελλάδα γίναμε θυσία κι εσείς μας κόβετε τη σύνταξη χωρίς δικαιολογία», έγραφε ένα από τα πανό. «Κανένας διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους υπόλοιπους Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο», είναι το βασικός τους αίτημα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, η μηνιαία σύνταξη για έναν Βορειοπειρώτη εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερη κατά περίπου 173 ευρώ, σε σύγκριση με έναν άλλο ασφαλισμένο ίδιου κλάδου που έχει τον ίδιο αριθμό ενσήμων. Με άλλα λόγια δεν υπολογίζονται γι’ αυτούς τουλάχιστον 10 χρόνια που πολλοί είχαν δουλέψει στην Ελλάδα, με βάση την ημερομηνία που προσμετρώνται τα ένσημά τους.

Πλήγμα θα δεχθούν και οι ανασφάλιστοι Βορειοηπειρώτες οι οποίοι λάμβαναν μειωμένο επίδομα. Όχι μόνο δεν εφαρμόστηκε τροπολογία που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση για την αποκατάσταση της αδικίας, εντελώς ξαφνικά αυτό το επίδομα κόπηκε τελείως τους τελευταίους δύο μήνες, ενώ οι ανασφάλιστοι έμειναν και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Για αυτές τις πρακτικές που προκαλούν διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών, η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική» έχει ενημερώσει με σχετικές επιστολές τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, καθώς και όλους τους βουλευτές, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Έτσι, η «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για παρελκυστική τακτική διογάνωσε την πρώτη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας Βορειοηπειρωτών, με βασικό αίτημα: «ΚΑΝΕΝΑΣ διαχωρισμός των Βορειοηπειρωτών, από τους υπόλοιπους Έλληνες σε κανέναν συνταξιοδοτικό νόμο». Ζητώντας την αναγνώριση από την κυβέρνηση και την Βουλή των Ελλήνων, της ανάγκης προστασίας της ελληνικότητάς τους και της δια νόμου απαγόρευσης στιγματισμού και περιθωριοποίησής τους.