ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεθνή ΜΜΕ: Τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια στην Ελλάδα από την εποχή του μνημονίου

Το βλέμμα στραμμένο στα όσα διαδραματίζονται στην Ελλάδα είχαν για άλλη μια φορά τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, την ώρα που η χώρα βρέθηκε σε απεργιακό κλοιό, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να βγαίνουν στους δρόμους εκφράζοντας την οργή τους για την τραγωδία στα Τέμπη.

Στις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις από την κρίση της ευρωζώνης και την εποχή του μνημονίου προχώρησαν οι Έλληνες, με διαδηλώσεις σε περίπου 75 πόλεις και κωμοπόλεις για να διαμαρτυρηθούν για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει των επικείμενων εκλογών, γράφει το Politico για τα σημερινά γεγονότα.

Τα πανό που υψώθηκαν έγραφαν «πάρε με όταν φτάσεις», μια φράση που λένε οι γονείς στα παιδιά τους πριν φύγουν για ταξίδι, καθώς τα περισσότερα θύματα ήταν νεαροί φοιτητές.

Η φονική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης στις 28 Φεβρουαρίου, που σκότωσε 57 ανθρώπους δημιούργησε βαθιά ερωτήματα για τη διαχείριση του κράτους. Πολιτικά, το χρονοδιάγραμμα είναι ευαίσθητο, καθώς το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας – που βρίσκεται ήδη υπό έντονη αμφισβήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών – θα αντιμετωπίσει την τραγωδία των Τεμπών στις ερχόμενες εκλογές, συνεχίζει το δημοσίευμα του Politico.

To Reuters από την πλευρά του έγραψε το εξής: Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ελλάδας την Τετάρτη (83/), ενώ οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση δημόσιας οργής μέχρι σήμερα, για την πιο θανατηφόρα σιδηροδρομική τραγωδία που έχει καταγραφεί στη χώρα.

Το δυστύχημα έχει προκαλέσει την οργή των πολιτών για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Οι απεργοί εργαζόμενοι λένε ότι ευθύνονται η πολυετής παραμέληση, η υποεπένδυση και η υποστελέχωση – κληρονομιά της δεκαετούς κρίσης της Ελλάδας.

Στις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που αντιμετώπισε η τρέχουσα κυβέρνηση από την εκλογή της το 2019, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, φοιτητές και δάσκαλοι, συμμετείχαν σε διαδηλώσεις σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του φέτος, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να παραιτηθεί λόγω του πιο θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας, σημειώνει την ίδια ώρα το BBC.

Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του έχουν επικριθεί έντονα επειδή προσπάθησαν να μεταθέσουν την ευθύνη για τη συντριβή στον σταθμάρχη που έχει κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία.

Οι μηχανοδηγοί επίσης, ανέφεραν ότι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση για τα μακροχρόνια προβλήματα με τα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία «φώναζαν» για μελλοντικό κίνδυνο.

«Εμείς οι οδηγοί έχουμε κάνει καταγγελίες για αυτά τα πράγματα, έχουμε κάνει απεργίες… αλλά δυστυχώς κανείς δεν μας άκουσε», είπε ο επικεφαλής του Συνδικάτου Ελλήνων μηχανοδηγών, Κώστας Γενιδούνιας.

«Μας είπαν ότι λέμε ψέματα, ήμασταν συκοφάντες, είχαμε άλλα συμφέροντα, τελικά όμως αποδείχτηκε ότι οι εργαζόμενοι είχαν δίκιο και δυστυχώς, ζήσαμε αυτή την τραγωδία» πρόσθεσε.

ieidiseis.gr