ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Δραματική έκκληση από το «Παπανικολάου»! «Χάνουμε συνέχεια ασθενείς!»

Συγκλονιστικά είναι τα όσα περιγράφει για την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ο διευθυντής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος.

Ο καθηγητής περιγράφει στο iefimerida.gr τη «μάχη» που δίνει καθημερινά με τους συναδέλφους του για να κρατήσει στη ζωή δεκάδες συμπολίτες του που βρίσκονται διασωληνωμένοι, έχοντας νοσήσει σοβαρά από τον κορωνοϊό.

«Δεν προσπαθούμε να τρομοκρατήσουμε κανέναν. Η μεγάλη μας αγωνία είναι πώς θα ζήσουμε και πώς θα αποφύγουμε το θάνατο», λέει με σπασμένη φωνή από την κούραση ο κ. Καπραβέλος. Και συνεχίζει: «Χθες έχασα τρεις ανθρώπους μόνο στη δική μου μονάδα. Τρεις νέοι συμπολίτες μας, 53, 57 και 63 χρονών. Δεν πρόλαβαν να αδειάσουν τα κρεβάτια και σήμερα η μονάδα είναι πάλι γεμάτη. Ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει σχεδόν ο ίδιος. Δε λέει να πέσει κάτω από το 500, όπως και ο αριθμός της τραγικής απώλειας ζωών».

Ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από την πρώτη γραμμή της «μάχης», στέλνει το δικό του μήνυμα: «Η πανδημία, δυστυχώς, δεν είναι πίσω μας, είναι μπροστά μας. Δεν ξέρω με ποιον τρόπο μπορούμε να πείσουμε τον κόσμο ότι η μολυσματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά ανά την υφήλιο είναι μεγάλη. Στην Αγγλία έχουμε δεύτερη μετάλλαξη του ιού. Δεν είναι ένας εύκολος ο ιός, έχει και αυτός τις δικές του άμυνες».

Ο διευθυντής της Β΄ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης μιλά για τους ανθρώπους που φεύγουν καθημερινά από τη ζωή «χτυπημένοι» από την Covid-19. «Οι περισσότεροι απ’ αυτούς παλεύουν για καιρό. Δυο από τρεις ασθενείς που έχασα χθες ήταν διασωληνωμένοι τρεις εβδομάδες. Όταν όμως παρατείνεται η διασωλήνωση στις ΜΕΘ ελλοχεύει ο κίνδυνος των μικροβιακών λοιμώξεων. Αντιμετωπίζουμε βαριές σηπτικές καταστάσεις. Χάνουμε συνέχεια ασθενείς», αναφέρει συγκλονισμένος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εμείς δε θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα, ούτε Πρωτοχρονιά. Χρωστάμε στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό άδειες ημερών. Κανείς δεν μπορεί να πάρει το ρεπό του με τέτοια πίεση και κούραση του συστήματος», λέει και καλεί την πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα τις εξαγγελίες της για πρόσληψη προσωπικού, νικώντας τη γραφειοκρατία.

«Ο ιός λειτουργεί με αστραπιαία ταχύτητα. Βλέπετε μεταλλάσσεται. Η πολιτεία δεν μπορεί να κινείται με βήματα «χελώνας». Πρέπει να γίνουν οι προσλήψεις. Έχουμε κενές θέσεις παντού, ακόμα και στις πιο σημαντικές ειδικότητες. Έχω 12 διασωληνωμένους με βαρύτατη αναπνευστική ανεπάρκεια. Χρειάζομαι το διπλάσιο προσωπικό απ’ αυτό που διαθέτει η μονάδα. Πρέπει να είμαστε σε θέση να σώσουμε ζωές. Όταν δεν έχεις εξειδικευμένο προσωπικό η θνητότητα αυξάνει», καταλήγει.

πηγή iefimerida.gr