ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικαίωση δανειολήπτη από το Ηράκλειο Κρήτης για δεύτερη φορά

Για δεύτερη φορά δικαιώθηκε οικογένεια ιδιοκτήτη ταξί από το Ηράκλειο, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο, με την υπ. αρ. 418/2016 απόφασή του, επιβεβαίωσε ότι ο δανειολήπτης ανήκει στην κατηγορία του μικροεμπόρου και όχι του εμπόρου όπως ανακοίνωσε η Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης. Με αυτή την απόφαση, την οποία ανακοίνωσε η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, το δικαστήριο απέρριψε, για μια ακόμα φορά, τις αιτιάσεις που κατέθεσε η δανείστρια Τράπεζα στην αίτησή της και όλα όσα προέβαλε σε αυτή, (προκειμένου να πείσει το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, να αποφασίσει για το δικό της συμφέρον), δικαιώνοντας τον δανειολήπτη έναντι της Τράπεζας που κατέθεσε έκθεση έφεσης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου, εναντίον των υπ. αρ. 410/2014 και 949/2015 , οριστικών αποφάσεων, του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου.

Πρόκειται για υπερχρεωμένη οικογένεια δανειοληπτών, που δικαιώθηκαν με τις υπ’ αρ. 410/2014 και 949/2015 οριστικές αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου Κρήτης. Τις αποφάσεις αυτές τις προσέβαλλαν οι πιστώτριες Τράπεζες, σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο, όπου και την δεύτερη φορά δικαιώθηκαν οι δανειολήπτες.

Οι δικαιωμένοι δανειολήπτες έκαναν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του ν.3869/2010, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, είναι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά, ο σύζυγος εργάζεται ως αυτοκινητιστής (ταξί) με ατομικό εισόδημα 1.125 ευρώ, η δε σύζυγος εργάζεται ως νοσηλεύτρια σε ιδιωτική κλινική, με μισθό 712,24 ευρώ.

Διαμένουν σε μισθωμένο σπίτι στο Ηράκλειο. Το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που έχουν είναι ένα αυτοκίνητο χαμηλής εμπορικής αξίας. Οι εν λόγω δανειολήπτες, είχαν χρεωθεί σε δυο Τράπεζες, με το χρέος τους να ανέρχεται συνολικά σε (87.264,34 ο σύζυγος και 99.935,79 η σύζυγος) ποσό 187.199 ευρώ.

Μετά την "τόσο νικηφόρα εξέλιξη της υπόθεσης", όπως αναφέρει η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει ότι νοιώθει δικαιωμένη και επισημαίνει ότι ο νόμος 3869/2010 είναι "μονόδρομος" για τα αδύναμα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και "ευχαριστεί τους δικαστές της Κρήτης για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές και καλεί και τις Τράπεζες να συνετιστούν, να ακολουθούν τις προτεινόμενες από τους δανειολήπτες ρυθμίσεις στην εξωδικαστική διαδικασία, να αποφεύγουν την δική τους οικονομική “αιμορραγία” αλλά και των δανειοληπτών, που αποφέρουν οι δικαστικές αντιδικίες".