ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τι είπαν Ηλιόπουλος – Ζησιμόπουλος στις απολογίες τους

Άλλοι δύο πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με έκνομες ενέργειες και ότι εντάχθηκαν σε ένα νόμιμο κόμμα, κατά την διάρκεια των απολογιών τους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Πολύβιος Ζησιμόπουλος που παραμένει και σήμερα μέλος της ΚΕ του κόμματος και ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος που δήλωσε ότι αποχώρησε από τη Χρυσή Αυγή μετά τις πρόσφατες εκλογές, αρνήθηκαν την κατηγορία που τους αποδίδεται δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζουν απολύτως τίποτε για παραδοχές της δικογραφίας όπως για «τάγματα εφόδου», «στρατιωτικές εκπαιδεύσεις», «ρατσιστικό λόγο» και εντολές για παράνομη δράση της οργάνωσης.

Ο Π. Ηλιόπουλος ήταν κατηγορηματικός πως δεν υπήρχε ούτε μία περίπτωση να ανήκε σε έναν χώρο που πιστεύει σε «Χίτλερ, Ναζί, δολοφονίες», δηλώνοντας «ξεκάθαρα εθνικιστής». Όπως είπε, «ο Χίτλερ σκότωσε Έλληνες και αν ζούσα το 1940 θα ήμουν στο βουνό και θα τον πολεμούσα». Προσέθεσε μάλιστα ότι ο Ηλίας Κασιδιάρης, με τον οποίο μιλούσε πολύ, δεν του είχε αναφέρει ποτέ τίποτα για τον Χίτλερ, «ούτε ότι έφτιαχνε καλά μακαρόνια, ούτε τίποτα… ποτέ». Η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή για τον Χίτλερ, έγινε με αφορμή ερώτηση που του έγινε για τατουάζ που είχε στο χέρι, το οποίο ήταν στα γερμανικά ο ναζιστικός χαιρετισμός «Sieg Heil» (Ζήτω η νίκη). Ο Π. Ηλιόπουλος είπε πως «μπορεί να θεωρηθεί ναζιστικό αλλά δεν έχω σχέση με τον Χίτλερ».

Και οι δύο κατηγορούμενοι δήλωσαν πως ποτέ δεν άκουσαν να συζητείται κάτι περί «εθνικοσοσιαλισμού» ενώ όπως είπαν μετά τη δολοφονία Φύσσα είχαν προβληματιστεί και προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί και μάλιστα σε χρονική στιγμή που δημοσκοπικά η Χρυσή Αυγή ήταν σε ανοδική πορεία. Και οι δύο απέκλεισαν να είχε δοθεί εντολή για την επίθεση στον μουσικό. Και οι δύο δήλωσαν πως βρίσκονται κατηγορούμενοι για την πράξη ενός ανθρώπου την οποία και οι δύο καταδίκασαν. «Ερχόμαστε εδώ λόγω της συλλογικής ευθύνης. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συσχετίζεται ένα ολόκληρο κόμμα με μία στυγερή δολοφονία» είπε χαρακτηριστικά ο Π. Ηλιόπουλος και συνέχισε πως «είναι παγκοσμίως η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη εγκληματική οργάνωση».

Ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος είπε πως πριν τη δολοφονία είχε ακούσει για τη «συμπλοκή με αφισοκολλητές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα» και δήλωσε στο δικαστήριο πως πλέον, μετά τα πρόσφατα γεγονότα μεταξύ ΜΑΤ και μελών του ΚΚΕ κατά την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα, είναι πεπεισμένος πως «τα παιδιά δεν έφταιγαν, πρέπει να δέχθηκαν επίθεση… είδα πρόσφατα πως πλακώνονται οι ΚΚέδες. Είναι επαγγελματίες οι άνθρωποι».

Αναφερόμενος στο καταστατικό που καταλογίζει το κατηγορητήριο στην Χρυσή Αυγή, ο Π. Ηλιόπουλος δήλωσε πως δεν το γνωρίζει και πως «σε 68 σπίτια μπήκαν και δεν το βρήκαν αυτό το καταστατικό. Εγώ γνωρίζω μέσες άκρες εκείνο του 2012».

Ερωτηθείς για φράσεις από ομιλίες του αρχηγού του κόμματος Νίκου Μιχαλολιάκου, ο κατηγορούμενος τις χαρακτήρισε απλώς «φραστικές παρεκτροπές».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ