ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Δικηγόρος Μητροπολίτη Κέρκυρας: Δεν υπάρχει διάταξη που να απαγορεύει τη Θεία Κοινωνία

Επιμένει ο δικηγόρος του Μητροπολίτη Κέρκυρας στο ορθό των πεπραγμένων του ιεράρχη, ο οποίος ως γνωστό την Κυριακή τέλεσε λειτουργία, ενώ κοινώνησε πιστούς, παρά τις απαγορεύσεις της πολιτείας.

«Είναι κατηγορία πλημμεληματικού χαρακτήρα και η κατηγορία που απεδόθη είναι παραβίαση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της ΚΥΑ της 6ης Απριλίου που εξεδόθη ενόψει των εορτών του Πάσχα. Όσον αφορά στο ζήτημα της Θείας Κοινωνίας, η άποψη της Εκκλησίας είναι και τονίστηκε στην απόφαση της Ιράς Συνόδου, ότι δεν μπορεί να υπάρχει Θεία Ευχαριστία αν δεν υπάρχει Θεία Κοινωνία. Δεν υπάρχει διάταξη στην ΚΥΑ ούτε άλλη διάταξη που να θεσπίστηκε, που να απαγορεύει τη Θεία Κοινωνία, αρκεί αυτή να γίνεται με την πρόνοια των κανόνων υγιεινής και κατά μόνας. Όπως κι έγινε», είπε στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος του Μητροπολίτη.

«Δεν άνοιξε την πόρτα… οι πόρτες του ναού δεν ανοίχθηκαν… Σε σχέση με το ιερό προσκύνημα και το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος έχουμε μακραίωνη παράδοση άνω των πέντε αιώνων όπου ανελλιπώς τέσσερις φορές τον χρόνο και μία από αυτές ήταν χθες, Κυριακή των Βαΐων γίνεται λιτάνευση του ιερού προσκυνήματος του αγίου Σπυρίδωνος. Η τελετή που έγινε μέσα στον ναό και κεκλεισμένων των θυρών ήταν διαφορετική τελετή από τη θεία λειτουργία που και αυτή μεταδόθηκε από τα τοπικά ΜΜΕ. Η περιφορά του ιερού προσκυνήματος κατά την οποία παρέστη και η δήμαρχος με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου έιναι κάτι διαφορετικό από τη λειτουργία που προηγήθηκε. Τελείωσε η μία τελετή που εφήρμοσε στο έπακρο τους κανόνες που προβλέπονται στην ΚΥΑ, όμως όταν ακολούθησε η λιτάνευση του σκηνώματος, έχετε υπόψιν σας όχι το ιερό σκήνωμα για να μεταφερθεί χρειάζονται τέσσερις ιερείς. Δηλαδή, δεν ειναι μια εικόνα που μεταφέρει κάποιος», υπογράμμισε.

«Καμπάνα» και για τον τελετάρχη του Δήμου Κέρκυρας
Για τις 25 Μαΐου όρισε ο Εισαγγελέας Κέρκυρας, Διονύσιος Λαμπρίδης, την τακτική δικάσιμο και του τελετάρχη του Κεντρικού δήμου Κέρκυρας, που μαζί με τη δήμαρχο Μερόπη Υδραίου, καθώς και τον προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, παρευρέθηκαν στη Θεία Λειτουργία.

Υπενθυμίζεται ότι, για τις 25 Μαΐου όρισε ο εισαγγελέας Κέρκυρας, Διονύσιος Λαμπρίδης, την τακτική δικάσιμο του μητροπολίτη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριου, εναντίον του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για παραβίαση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης ΔΙΑ/ΓΠ.οικ.23093/20020 σε συνδυασμό με ΠΝΠ 25.02.2020 (Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για την εφαρμογή των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου).

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος της Δημάρχου, η οποία σε δήλωσή της ζήτησε συγγνώμη εάν έστειλε λάθος μηνύματα, αν και κατήγγειλε στοχοποίησή της και μικροκομματική εκμετάλλευση του περιστατικού.