ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δικηγόρους προσλαμβάνει η ΔΕΗ για να κυνηγήσουν όσους χρωστούν λογαριασμούς ρεύματος!

δεη-προκηρυξη1

 

Δικηγορικά γραφεία επιστρατεύει τώρα η ΔΕΗ στην προσπάθειά της να εισπράξει τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκτοξευτεί κοντά στo 1,7 δισ. ευρώ.

Το σενάριο που ήθελε η αποδέσμευση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να εξομαλύνει τις πληρωμές φάνηκε να διαψεύδεται. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί από περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, όταν ακόμα ίσχυε το ΕΕΤΗΔΕ, εκτινάχθηκαν κοντά στα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Και ο Αύγουστος, παρότι απαλλαγμένος από τον φόρο ακινήτων, δείχνει ακόμα πιο δύσκολος, ίσως και γιατί λόγω των διακοπών πολλοί καταναλωτές καθυστέρησαν να πληρώσουν.

Η διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις μπορεί να φθάσει στα 2 δισ. ευρώ στα τέλη του χρόνου, κτύπησε συναγερμό στη διοίκηση της επιχείρησης, που στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία την είσπραξη των οφειλών.

Την ερχόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 29 Σεπτεμβρίου λήγει ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 5 ως 10 νομικών γραφείων που θα αναλάβουν όλες τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα πληροφορίες από τη ΔΕΗ αναφέρουν ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο από νομικές εταιρείες.

Σε πρώτο στάδιο θα επιδιωχθεί η εξωδικαστική είσπραξη της οφειλής, αν όμως η προσπάθεια δεν τελεσφορήσει θα ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες. Μάλιστα ανάλογα με το προφίλ του πελάτη, θα υπάρχει και ένα ποσό ανά κατηγορία πάνω από το οποίο θα ξεκινούν οι νομικές ενέργειες.

Τα νομικά γραφεία σε πρώτη φάση θα αναλάβουν την επικοινωνία, τις διαπραγματεύσεις, τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών στα υποθηκοφυλακεία και τον διακανονισμό.

Η μέση εκτιμώμενη αξία ανά υπόθεση φθάνει τις 10.000 ευρώ και σε πρώτη φάση αναμένεται να «τρέξουν» περί τις 10.000 υποθέσεις. Οι «κόκκινοι» λογαριασμοί, φαινόμενο που έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις με την κρίση, ιδιαίτερα από το 2012, όταν καταργήθηκε το μέτρο της διακοπής της παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων, το οποίο ήταν ενσωματωμένο στο λογαριασμό, έχουν προκαλέσει μία πρωτοφανή κρίση ρευστότητας στη ΔΕΗ, η οποία αντανακλάται σε όλη την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή : Ημερησία