ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διπλωματικό «θρίλερ» με τους Έλληνες στρατιωτικούς: Τι βρήκαν στα κινητά τους – Τι είπαν στις καταθέσεις τους

Ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη με αφορμή την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο, από μέλη τουρκικής περιπόλου στις Καστανιές, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τα σύνορα.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, προκύπτει ότι, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης, με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή, ενώ μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, στελέχη της οποίας είναι σε διαρκή επαφή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ ΜΠΕ, σε καλό κλίμα διεξάγονται και οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ.

Όπως μετέδωσε ο ANT1 , οι δύο στρατιωτικοί θα αντιμετώπιζαν, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης που επικαλούνταν πληροφορίες για την πρόταση του Εισαγγελέα, κατηγορίες για “απόπειρα στρατιωτικής κατασκοπείας”, κάτι που ουδέποτε επιβεβαίωναν πηγές από την ελληνική Κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Μαρία Ζαχαράκη, στην πρόταση του Εισαγγελέα δεν υπάρχει κατηγορία για κατασκοπεία, αλλά για παράνομη είσοδο στην χώρα και δη σε απαγορευμένη, στρατιωτικού ενδιαφέροντος, περιοχή.

Τι βρέθηκε στα κινητά τους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, μια πρώτη έρευνα στα κινητά τους έχει ήδη γίνει, όπου διαπιστώθηκε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες εικονίζονταν σε φωτογραφίες που ήταν αποθηκευμένες δεν ήταν τουρκικές αλλά ελληνικές, προφανώς από τις μονάδες όπου υπηρετούν ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας ΕΠΟΠ.

Το συγκεκριμένο γεγονός ίσως εξηγεί και για ποιο λόγο δεν απαγγέλθηκαν τελικά κατηγορίες για απόπειρα κατασκοπείας, όπως αναφερόταν για αρκετές ώρες στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τι δήλωσαν οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί

«Δεν είμαστε κατάσκοποι», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο. Το τουρκικό κανάλι “7 Haber” μεταδίδει ότι σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο στρατιωτικών στις τουρκικές δικαστικές αρχές, ακολούθησαν κάποια ίχνη παπουτσιών που είδαν πάνω στο χιόνι και πέρασαν στην τουρκική πλευρά καταγράφοντας με τα κινητά τους τηλέφωνα εικόνες, προκειμένου να τις στείλουν στους ανωτέρους τους.

Ένας εκ των δύο φέρεται να δήλωσε τα εξής: «Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι, αρχίσαμε να τα ακολουθούμε, σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράτυπων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών», φέρεται να είπε.

Η κράτηση των δύο στρατιωτικών και η κατάσχεση των προσωπικών τους αντικειμένων μέχρι την διεξαγωγή της δίκης, διατάχθηκε, σύμφωνα με το Ειρηνοδικείο της περιοχής, καθώς οι δύο Έλληνες δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία και κρίνονται ύποπτοι παραβίασης τυχόν επιβολής περιοριστικών όρων και μάλιστα ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, αλλά και ως ύποπτοι καταστροφής τυχόν αποδεικτικών στοιχείων.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τουρκικές Αρχές ελέγχουν το αποθηκευμένο υλικό στα κινητά που έφεραν επάνω τους οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί.

Οι ΗΠΑ ασχολούνται ενεργά με την υπόθεση της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις, δήλωσε ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.